Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključan sastanak u veljači

Papa na vrhu Katoličke crkve otvara mjesta za žene i - laike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo okupio je u ponedjeljak "vijeće ministara" kako bi se razmotrili konkretni planovi preustroja uprave Rimske kurije, a posao bi mogao biti okončan u veljači, izvijestili su službeni vatikanski izvori.

Nakon reforme, brojna papinska vijeća mogla bi nestati i spojiti se u veće entitete. Papin je cilj racionalizirati i modernizirati skupu administraciju. No dubinski preustroj zahtijeva i nove zadaće za kardinale i laičke zaposlenike čija će se mjesta ukinuti.

Pročitajte i ovo Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

Kako prenosi francuski list La Croix, "ministri su ranije dobili nacrt nove radne sheme te su pozvani da se o njoj očituju".

Od 9. do 11. prosinca C9, odnosno vijeće što ga čini devet kardinala s pet kontinenata, koji Papu neovisno savjetuju, sastat će se da bi se razmotrila njihova mišljenja. Ključan sastanak održat će se u veljači, prenose vatikanski izvori.

Najveća novost reformi bit će osnivanje velike kongregacije za laike, čime će se spojiti nekoliko vatikanskih službi, koju bi mogla voditi i žena, laik ili par, čija je svrha laicima i ženama dati više prostora u upravi Katoličke Crkve.

Papa Franjo, koji je prošli tjedan govorio o sramoti koju predstavlja ubiranje novaca za crkvena slavlja, već je počeo s preustrojem ekonomskih i financijskih vatikanskih službi.

Papa je prošli tjedan kazao kako biznisu nije mjesto u Crkvi i kako ne bi smio postojati cjenik za krštenja, vjenčanja ili mise. "Ljude to sablažnjava", rekao je u petak u propovijedi na misi u Domu Sveta Marta.

Referirao se na priču o Isusu koji izgoni trgovca iz Hrama kao ilustraciju potrebe da se trgovina drži podalje od Crkve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene