Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa se zgraža

'Skandalozno je da je spašavanje banaka važnije od spašavanja ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo imao je 30-minutni razgovor s Alexisom Tsiprasom nakon kojeg su zaključili da imaju slične stavove kada su u pitanju: solidarnost, pravda i mir.

Europska ljevica našla je neočekivanog saveznika u Katoličkoj Crkvi, rekao je u četvrtak grčki oporbeni lider Alexis Tsipras nakon sastanka s papom Franjom.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' vlč. Ivan Terze Svjetski dan mladih Tisuće mladih u Lisabonu moli s papom Franjom: "Mladi se ponovno vraćaju Crkvi"

Tsipras, koji je na čelu stranke Syriza, bio je predvodnik ljevice na izborima za Europski parlament u svibnju. Smatra ga se jednim od najžešćih kritičara politike štednje koju u eurozoni najviše zagovara Njemačka.

"Iako polazimo s različitih ideoloških stajališta, vjerujemo da imamo zajednički stav o principima solidarnosti, pravde, mira i kohezije", rekao je Tsipras nakon 30-minutnog razgovora s papom Franjom.

Papa je ponovno osudio pojavu koju vidi kao kapitalističku pohlepu i ponovno je osudio "nezaposlenost mladih".

Ipak, ocjenjuje agencija dpa, za njega je vrlo neobično da je u audijenciju primio samoproglašenog marksista kakav je Tsipras.

Papa Franjo poručio: Rat je ludost!

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi nazvao je to "privatnim susretom" fokusiranim na "ljudska i socijalna pitanja" koji nema političku važnost.

Razgovor se ticao "humanitarne krize u Europi", prijetnji globalnoj sigurnosti, te potrebe zaštite ljudi od prevelikih tržišnih špekulacija, rekao je Tsipras.

S njim je u audijenciji bio i bivši austrijski vođa komunističke stranke Walter Baier. "Papa je rekao da je skandalozno da je spašavanje banaka puno važnije od spašavanja ljudi", rekao je Baier novinarima.

"Za nas je vrlo ugodno iznenađenje da imamo sličnu poziciju s Katoličkom Crkvom o tim pitanjima", rekao je Tsipras.

U prošlogodišnjem intervjuu za talijanski list La Stampa, Papa je rekao kako je marksizam "pogrešan" ali i da poznaje mnogo njegovih sljedbenika koji su "dobri ljudi". (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene