Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Albaniji

Snažna poruka pape Franje okrutnim džihadistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo, koji u nedjelju boravi u jednodnevnom posjetu Albaniji, balkanskoj zemlji kojom vlada koalicija muslimana, katolika i pravoslavaca, osudio je u svojom govoru fundamentalističke vjerske pokrete zbog korištenja Boga kao "štita".

"Neka nitko ne misli da se može služiti Bogom kao štitom dok planira i vrši djela nasilja i prezira! Neka nikome religija ne bude izgovor za djela protivna ljudskom dostojanstvu i temeljnim pravima", rekao je Papa pred albanskim čelnicima.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Papu je primio albanski premijer Edi Rama, katolik, a stotine tisuća ljudi dočekale su ga na velikom bulevaru i Trgu Majke Tereze gdje je poslije služio misu.

U otkrivenom jeepu, duž bulevara ukrašenog fotografijama katoličkih mučenika komunizma, Papa se zaustavio nekoliko puta kako bi se rukovao i uzeo djecu u naručje. Mjere sigurnosti bile su pojačane zbog straha od prijetnji džihadista.

"Albanija je toliko propatila. Uspjela je pomiriti svoje vjerske razlike. To je dobar znak za svijet", rekao je Papa novinarima tijekom leta zrakoplovom.

'Čovječanstvo bi trebalo zaplakati, a ovo je vrijeme da pusti suze'

Pred predsjednikom Bujarom Nishanijem, Papa je toplo pozdravio "zemlju orlova", "zemlju heroja koji su žrtvovali svoj život za neovisnost nacije i zemlju mučenika koji su svjedočili vjeru pred progonima."

Papa je pohvalio albanske političke i vjerske čelnike zbog "ozračja uzajamnog poštovanja i povjerenja između katolika, pravoslavaca i muslimana koje je dragocjeno dobro za zemlju i ima posebno značenje za našu epohu."

Ocijenio je da "ekstremističke skupine izdaju" autentični smisao religija, "deformiraju i instrumentaliziraju razlike između vjerosipovjesti" i pretvaraju ih u "opasan čimbenik sukoba i nasilja."

Papa je apel uputio svim religijama, ali je jasno aludirao na džihadističku organizaciju Islamsku državu.

"Neka Albanija nastavi na tom putu i bude uzor mnogim zemljama", poručio je.

Tirana je za Papino osiguranje angažirala 2500 policajaca i snajperista, a policija je postavila 29 nadzornih točaka. Svi sudionici mise bili su pregledani.

Papa će posjet završiti posjetom jednom centru za socijalnu skrb 20 kilometara od Tirane gdje će se susresti sa siročadi i hendikepiranima.

Papa posjetom Albaniji odaje počast Crkvi u toj zemlji nakon strašne marksističke diktature, kojoj je prethodila petostoljetna dominacija Turaka.

"To je jedina zemlja među komunističkim zemljama koja je ateizam ugradila u svoj ustav; uništeno je bilo 1820 crkava, i pravoslavnih i katoličkih", rekao je.

Albanski diktator Enver Hoxha proglasio je 1967. Albaniju "prvom ateističkom zemljom u svijetu." Od 1945. i 1985. sedmero biskupa, 111 svećenika, 10 sjemeništaraca i osmero redovnica umrlo je u pritvoru ili je bilo pogubljeno.

Albanija je većinski muslimanska (56 posto), a katolici čine 15 posto stanovništva, dok je pravoslavaca 11 posto. Uzletu katoličanstva uvelike je pridonio kult blažene Majke Tereze, Albanke makedonskog podrijetla. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene