Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OVDJE JEZA NIKAD NE PRESTAJE

Tiha propast i pustoš vladaju nekadašnjim simbolom 'srpa i čekića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoć prosperitetan grad majka priroda otela je iz ruku čovjeka.

Bez obzira koliko puta nas se podsjeti na to kako izgleda Pripyat, mjesto velike nuklearne katastrofe, koja se dogodila davne 1986. godine, kad je eksplodirao reaktor nuklearne elektrane Černobil, svaka nova fotografija izazove jezu.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Zaštitni štit oko reaktora 4. nuklearne elektrane u Černobilu (Foto: Arhiva/AFP) Po prvi put Novinar zavirio u središte velebne "grobnice" nuklearke u Černobilu: "Ovdje je relativno sigurno"

Pripyat je otad grad duhova i mjesto koje je majka priroda otela iz ruku čovjeka, a nekoć prosperitetan grad, danas izgleda sablasno pust i zapušten. Mnoge stvari i danas se nalaze na mjestu na kojem su se našle u trenutku evakuacije stanovništva.

Ono što nije preuzela priroda, načeo je ili dokračio proces raspadanja i truljenja. Drveće srasta s građevinama, ulice su odavno nestale, a sovjetski srp i čekić svladala je nezaustavljiva moć prirode.

FOTO Njegovo ime izaziva strah, ali i nevjerojatnu privlačnost

Fotografije koje možete vidjeti priložene, snimljene su u Pripyatu 30. rujna. Bez obzira koliko puta smo već vidjeli slične prizore otamo, još uvijek nas nove fotografije mogu zapanjiti i zaokupiti našu pažnju.

Podsjetimo, oko 116.000 ljudi zavijek je evakuirano s područja od 4200 kilometara kvadratnih u Ukrajini, oko Černobila. Sve na tom području prepušteno je propasti.

No, nije odlazak ovjeka i nuklearna katastrofa jednako loša za sve. Divlje životinje su, primjerice, na istom području doživjele potpuni 'boom' te su se populacije istih uvelike namnožile.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene