Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Otkriven prvi nastanjiv planet velik poput Zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna ekipa astronoma je otkrila prvi planet izvan sunčevog sustava velik poput Zemlje na kojem bi voda mogla postojati u tekućem stanju, što bi omogućilo život.

To otkriće potvrđuje vjerojatnost pronalaženja bratskih planeta Zemlje u našoj galaksiji Mliječnom putu, drže znanstvenici koje predvodi jedna žena astronom NASA-e čiji su radovi objavljeni u četvrtak u američkom časopisu Science.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ekološki dug" Isisavanje planeta: Čovječanstvo je ranije nego ikad iskoristilo godišnje resurse prirode Slika nije dostupna Plinski div u "opoziciji" NASA objavila sliku Jupitera s besprijekornim detaljima

"To je prvi egzoplanet veličine Zemlje pronađen u nastanjivoj zoni neke druge zvijezde", naglasila je Elisa Quintana, astronom SETI instituta u NASA-inom istraživačkom centru Ames, koja je vodila to istraživanje.

Ono što to otkriće čini posebno zanimljivim je da je taj planet nazvan Kepler-186f veličine Zemlje u orbiti oko jedne patuljaste zvijezde, manje i manje vruće od Sunca u umjerenoj zoni gdje voda može biti u tekućem stanju, precizirala je ona.

Značajno otkriće: Na Saturnovom mjesecu moguć je život!

To područje se naziva nastanjivim jer život kakav je nama poznat i koji ovisi o postojanju vode, ima tamo najveće mogućnosti za razvoj, otkrili su znanstvenici.

Fred Adams, profesor fizike i astronomije na Sveučilištu Michigana, je rekao da se radi o važnom koraku za otkrivanje egzoplaneta identičnog Zemlji, što je zadatak misije Kepler.

Od blizu 1.800 egzoplaneta otkrivenih u posljednjih 20 godina, dvadesetak ih je u orbiti oko njihove zvijezde u nastanjivoj zoni. Ali ti planeti su bitno veći od Zemlje pa je teško odrediti jesu li plinoviti ili stjenoviti.

Kepler-186f se nalazi u zvjezdanom sustavu smještenom 490 svjetlosnih godina od Sunca i obuhvaća pet planeta veličine poput Zemlje, ali samo Kepler-186f je u nastanjivoj zoni, a ostali su preblizu zvijezdi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene