Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golema prijetnja

Opasnost koja neprestano raste: U ratu protiv cyber terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cyber terorizam sada se u vojnim i političkim krugovima tretira jednako ozbiljno kao i konvencionalni napadi bombama i tenkovima.

Presretanje ruskih bombardera, ništa je u usporedbi s digitalnim prepucavanjem koje se događa na i oko servera i sistema koje održava NATO.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu"

'Prijetnja je golema, od malwarea i haktivista do organiziranog kriminala i napada pod državnim pokroviteljstvom', objasnio je za Guardian an West, bivši pripadnik kraljevskih zračnih snaga koji je sada na čelu cyber-sigurnosnih služi u NATO-u.

'Stvari za koje smo mislili da su nemoguće mogu se napraviti', objasnio je West čiji 200-člani tim pokriva poslovanje 34 NATO-ove stranice. Njihov zadatak je impresivan. 'Naši sustavi za otkrivanje upada svakodnevno bilježe oko 300 sumnjivih događaja', kaže West.

Na samo dio njih gleda kao na ozbiljen napade na računala NATO-a. Jedinica se prošle godine bavila s više od 3600 abnormalnih aktivnosti ili pokušaja upada, a za njih oko pet tjedno potvrđeno je da su cyber napadi.

Ovaj je mjesec cyber-obavještajna tvrtka iSight Partners otkrila da su ruski hakeri iskoristili bug u Microsoft Windowsima kako bi špijunirali računala NATO-a tijekom petogodišnje hakerske kampanje nazvane Sandworm, koja je ciljala i ukrajinska računala. Ranije ovaj tjedan hakeri su uspješno prodrijeli u računalnu mrežu Bijele kuće.

Prvo 'online ubojstvo' dogodit će se do kraja 2014.!'

Koliko su cyber napadi ozbiljan problem za NATO najbolje govori Westova tvrdnja kako 'ako sustavi u NATO-u zakažu, ljudi mogu umrijeti'.

Cyber terorizam sada se u vojnim i političkim krugovima tretira jednako ozbiljno kao i konvencionalni napadi bombama i tenkovima. Sukobi mogu biti vritualni, ali s posljedicama koje su stvarne i destruktivne - malwarei i drugi računalni virusi mogu biti usmjereni na gašenje infrastruktrua kao što su energetske mreže, bolnice, vodne mreže, financijska tržišta i zračna sigurnost.

Na summitu u Newportu prošlog mjeseca čelnici NATO-a podržali su politiku prema kojoj se na digitalni napad na bilo koju zemlju članicu može reagirati prema članku pet klauzule o kolektivnoj obrani Saveza.

Napadi inače dolaze u različitim oblicima, a svaka organizacija i pojedinac su ranjivi.

Posljednjih godina napadi su postali više ciljani. U sobi u kojoj se naziru cyber napadi tim inženjera konstantno prati više ekrana i 'češlja' kroz popise sumnjivih aktivnosti koje uoče senzori za otkrivanje upada. Neki napadi su očiti pokušaji rušenja NATO-a.

Američkom financijskom sustavu prijeti 'cyber armagedon'

Pretpostavlja se da iza napada koji su srušili sustav u Estoniji 2007. i u Gruziji 2008. godine stoje Rusi.

U proteklom desteljeću povećao se broj napada u kojima je meta sam NATO. U ožujku je skupina proruskih haktivista privremeno srušila nekoliko NATO-ovih stranica u sklopu napada povezanim s krizom na Krimu. Zapad tvrdi kako klasificirane operativne mreže nikad nisu bile u opanosti - jedna od stranica tek je 'zamrljana' likom Dumbledorea iz Harryja Pottera.

Ipak, idući mjesec na trodnevnoj vježbi cyber-obrane okupit će se više od 400 stručnjaka kako bi testirali sposobnosti u slučaju sofisticiranih napada.

'Evolucija cyber napada': Ruski hakeri napali američke banke?

West je objasnio kako je u više od 95 posto cyber-napada cilj ukrasti nešto, a ne srušiti zrakoplov. Riječ je o kriminalnim aktivnostima. Naglasio je da ako se ozbiljno želi braniti mreža od prijetnji onda je potrebna slojevita obrana koja uključuje suradnju. 'Ako prođu jedan sloj obrane, ne idu dalje', tvrdi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene