Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretač ratnog stroja

Nevjerojatne brojke: Evo koliko islamisti zarađuju na nafti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nafta je pokretač ratnog stroja IS-a, osobito vojnih vozila, a od zarade od njezine prodaje izravno se financiraju brojne aktivnosti grupe', tvrdi tvrtka za ekonomske analize IHS.

Od proizvodnje nafte Islamska država na godinu zarađuje oko 800 milijuna dolara, ili 4,5 milijarde kuna, što je preračunato oko dva milijuna dolara na dan, objavio je IHS-a Inc., američka tvrtka specijalizirana za prikupljanje podataka i ekonomske analize.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

Trenutačno je u rukama Islamske države sedam manjih nalazišta nafte na sjeveru Iraka i na njima se dnevno puni od 30.000 do 80.000 barela nafte (159 litara). Procjenjuje se da Islamska država na taj način zarađuje oko dva milijuna dolara dnevno. Prema podacima sirijske oporbe, IS u Siriji u svojim rukama drži 60 posto naftnih polja s dnevnim kapacitetom od 50.000 barela.

Džihadisti u ofenzivi: Ponovno napadaju Kobani i sjeverni Irak

Islamska država prihod od prodaje nafte ostvaruje na crnome tržištu, a prodaja se obavlja 'kamionima, cestama duž turske granice'.

'Nafta je pokretač ratnog stroja IS-a, osobito vojnih vozila, a od zarade od njezine prodaje izravno se financiraju brojne aktivnosti grupe', stoji u priopćenju. Za razliku od drugih terorističkih organizacija, IS raspolaže vlastitim teritorijem, koja zauzima trećinu Sirije i trećinu površine Iraka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene