Obavijesti Video Pretražite Navigacija
22 zemlje ukidaju ograničenja!

PRIJETI JOŠ VEĆI ODLAZAK MLADIH IZ HRVATSKE 'Plaće su 10 puta veće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ograničenja iduće tri godine vrijede još u Austriji, Sloveniji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Malti.

S današnjim danom čak su 22 zemlje članice hrvatskim radnicima ukinule ograničenja, tako da svatko svoju sreću može potražiti u tim zemljama bez radne dozvole. U želji za odlaskom prednjače liječnici.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Bili smo s Mateom Mihaljević koja u Hrvatsku dolazi samo na odmor sa suprugom. Već pet godina studira i radi u inozemstvu. Trenutačna adresa joj je Engleska.

'To je strašno trenutačno mislim, doslovno znači u Engleskoj je meni jeftinije ići u dućan, kupovati odjeću, kupovati hranu, nego u Hrvatskoj, a plaće su 10 puta veće', rekla je Matea za Dnevnik Nove TV.

Njemačka će ukinuti radne dozvole za Hrvate!

Razlozi su to zbog kojih mnogi mladi odlaze iz Hrvatske. Radne dozvole više ne trebaju. Takva ograničenja i to na iduće tri godine vrijedit će još u Austriji, Sloveniji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Malti.

'Ne očekujem da će tu biti nekih velikih poremećaja, kao što ne očekujem da će biti velikih poremećaja u ovim zemljama koje su sad otvorile tržište rada za hrvatske građane jer primjerice u Njemačkoj smo prošle godine imali otprilike 26 tisuća naših sugrađana koji su tamo radili i dobili radne dozvole', rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

S ministrom se ne slažu liječnici. Prošle ih je godine otišlo 91, sad ih je u inozemstvu oko 220. A Hrvatskoj nedostaje oko 3 tisuće specijalista. Molbe za dokumentaciju za rad u inozemstvu je zatražilo tisuću liječnika, a taj se broj svakim danom povećava. Među onima koji su otišli je i urolog Hrvoje Šošić. Napustio je karijeru na zagrebačkom Rebru i već godinu dana radi u Austriji.

Ove godine u Njemačku u potrazi za poslom otišlo 30 tisuća Hrvata

'Imam četvero djece, sagradio sam kuću, mene su moje kreditne obveze pritisnule i ja sam morao naći rješenje, i rješenje je bilo da sam vrlo lako i vrlo brzo našao adekvatno mjesto u Austriji', rekao nam je dr. Šošić.

Otvaranje granica za naše radnike, osobito za mlade obrazovane ljude, demografima znači crne prognoze.

'To će po našim procjenama iseliti iz Hrvatske gotovo bih rekao veću populaciju nego što je to bilo šezdesetih godina, a u to vrijeme Hrvatsku je napustilo negdje oko 450 tisuća ljudi', kaže demograf PMF-a Stjepan Šterc. Slobodna tržišta Europe najveći su mamac mladima. Od danas će se na to još lakše moći odlučiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene