Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavila mornarica

Nove snimke razotkrivaju razarajuće posljedice vojnog nuklearnog testa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna testiranja koja je američka mornarica sredinom prošlog stoljeća vršila na atolu Bikini završila su s nepopravljivim posljedicama, a američka Nacionalna sigurnosna agencija objavila je nove snimke nuklearnih testiranja iz svoje arhive.

Američka Nacionalna sigurnosna agencija objavila je snimke koje su zabilježile nadzorne letjelice, u trenucima prije aktiviranja bombe, prilikom nuklearnih testiranja na atolu Bikini. Snimka prikazuje mnoštvo uništenih ratnih brodova koji tonu u ocean, a operacija je nazvana 'Operacija Crossroads'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeta situacija Sjeverna Koreja spremna za novi test, SAD na poluotok šalje bombardere Slika nije dostupna Nuklearno testiranje RADIOAKTIVAN I NAKON 70 GODINA A rekli su im da će se moći vratiti za par dana...

Testiranja na atolu koja je u razdoblju od 1946. do 1958. godine izvela američka mornarica sastojala su se od brojnih nuklearnih pokusa zbog kojih je to područje i danas nenaseljivo, a nove objavljene snimke pokazuju koliko bile snažne posljedice aktiviranja nuklearnih bombi. U jednom od svojih pokusa, mornarica je htjela otkriti kako će nuklearna eksplozija utjecati na 95 ratnih brodova poredanih oko lagune u kojoj se vršilo testiranje. Iako su očekivali puno manju štetu krajnji rezultat bio je puno gori nego što su uopće mogli i zamisliti. 

Prva bomba, kodnog imena 'Able', slična je onoj korištenoj u japanskom Nagasakiju, a uništila je tek nekolicinu manjih brodova. No druga bomba, kodnog imena 'Baker', u mnogo je većoj mjeri šokirala svojim posljedicama. Bačena 25. srpnja 1946., bomba 'Baker' izazvala je golemu vode i pokrenula snažni val koji je u potpunosti uništio cijelu flotu, no još veći šok bila je radijacija i njeni učinci. Posada koja je poslana kako bi dekontaminirala brodove uskoro se našla u krizi jer su i sami postali izloženi radijaciji koju je bilo nemoguće sanirati. Na brodovima je u svrhu testiranja bilo smješteno i 200 svinja, a zbog posljedica radijacije, sve su umrle u roku od mjesec dana. 

Dugotrajne posljedice pokusa i njegovog utjecaja na prirodu i okoliš nisu bile očekivane, a svi brodovi korišteni u pokusu bili su namjerno potopljeni jer je postojala prevelika opasnost za njihovo daljnje korištenje na bilo koji način.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene