Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razotrkiven ubojica

Objavljene fotografije na kojima se prvi puta vidi lice najvećeg krvnika današnjice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi se pitaju kako je popularni učenik koji je volio nogomet i odličan student informatike postao osoba od koje strahuje cijeli svijet?

Otkriće identiteta trenutno najvećeg globalnog krvnika, Jihadi Johna, izazvalo je burne reakcije na Otoku ali i širom svijeta pa su se mediji već dokopali i fotografija na kojima se prvi puta vidi lice osobe koja je odrubila glavu zapadnjačkim taocima Islamske države. Na svim snimkama smaknuća - američkih novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, britanskog humanitarca Davida Hainesa, britanskog taksista Alana Henninga, humanitarca Abdul-Rahmana Kassigaua, japanskih taoca Harune Yukawe i Kenjija Gota - Jihadi John ima prekriveno lice i glavu, vide mu se tek oči.

Nakon što su okrutnog ubojicu BBC i Washington Post identificirali kao Mohammada Emwazija, informatičara kuvajtskog podrijetla i sina vozača taksija, koji je odrastao u zapadom Londonu, Daily Mail objavio je danas njegove fotografije kao šestogodišnjeg učenika. Pogledati ih možete OVDJE.

Pohađao je vjersku školu, Church of England, a bio je u muslimanskom razredu. Njegovi kolege iz razreda kažu kako je Mohammad Emwazi bio tih dječak, ali prihvaćen, čak popularan te da je bio više zainteresiran za nogomet nego za islam.

Rođen je 1988. godine u Kuvajtu, a s roditeljima je doselio u London 1994. godine. Diplomirao je s odličnim ocjenama informatiku na Sveučilištu Westminster. No, tada počinje sve više proučavati religiju, nositi tradicionalnu islamsku odjeću, a povezao se i s radikalnim islamistima. Ipak, profesori ga se sjećaju kao studenta 'kakav se samo poželjeti može'.

Pročitajte i ovo Ilustracija najkraći u povijesti? Bili su u braku samo tri minute: Mlada se naljutila zbog jedne mladoženjine rečenice i dobila poništenje braka Slika nije dostupna Skupa greška Zabuna koju nikad neće zaboraviti: Muškarac u Kuvajtu u kantu bacio najskuplji ''otpad''

VIDEO CNN 'identificirao' Jihadi Johna kao Vladimira Putina

U kolovozu 2009. putovao je u Tanzaniju. On je tvrdio da je išao na safari, ali MI5 je bio uvjeren da se namjeravao priključiti militantskoj grupi al-Shabab u Somaliji jer u zemlju nije ni ušao. Agenti su priveli Emwazija u Amsterdamu, ali iz njega nisu izvukli ništa. Čak ih je optužio za zlostavljanje, a žena kojom se trebao oženiti raskinula je zaruke jer se njezina obitelj prepala.

Mjesec dana kasnije otišao je u Kuvajt kako bi bio s očevom obitelji gdje je ostao skoro godinu dana. Dvije godine kasnije u Velikoj Britaniji položio je za predavača engleskog jer se planirao zaposliti u Saudijskoj Arabiji. No, stalno je bio pod nadzorom obavještajaca, otkrili su njegovi bivši prijatelji, te je govorio da se u Britaniji osjeća kao zatvorenik. Otac mu je sugerirao da promijeni ime te je 2013. postao Mohammed al-Ayan.

U 2013. pokušava ponovno otići u Kuvajt, ali mu je zabranjeno napustiti Otok. Nestaje, a gdje je ne zna ni obitelj. Policija otkriva da je u Siriji. Mediji su došli u kontakt s nekima od britanskih medicinskih radnika koji su ga susreli i otkrili da je 'neustrašiv i spreman za rat te da se ponaša kao osoba koja nema što izgubiti'.

Njegova obitelj uvjerena je kako se njihov sin nalazi u Turskoj gdje pomaže izbjeglicama te odbija prihvatiti činjenicu da je postao najtraženiji krvnik kojeg cijeli svijet zna kao Jihadi Johna.
Pretpostavlja se kako su se britanska obavještajna služba MI5 i policija bili u kontaktu s Jihadi Johnom čak 12 puta, no pustili bi ga svaki put. Obavještajci i policija još nisu potvrdili da je Jihadi John uistinu Mohammad Emwazi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene