Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruska odmazda

O PUTINOVOJ ODLUCI 'Problem se samo produbljuje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sankcije poput onih koje je Turskoj nametnula Rusija služe jedino produbljavanju problema između dvije zemlje, ocijenio je u subotu navečer visoki turski dužnosnik nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio ekonomsku odmazdu za rušenje ruskog borbenog zrakoplova.

"Sankcije poput ovih jedino će naštetiti odnosima. Ti koraci ništa ne olakšavaju nego samo produbljuju problem", kazao je dužnosnik za britansku agenciju Reuters.

Pročitajte i ovo Spašen ribar na istoku Rusije Čudesno spašavanje Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana" Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo"

Putin je u subotu potpisao uredbu o uvođenju gospodarskih mjera odmazde Turskoj zbog rušenja ruskog borbenog zrakoplova kojega je srušilo tursko zrakoplovstvo na sirijskoj granici.

TURCI U PROBLEMIMA Putin udario šakom o stol i povukao vrlo oštar potez

Svrha tih mjera ruske vlade je "zajamčiti nacionalnu sigurnost i sigurnost ruskih građana" a obuhvaćaju zabranu čarter letova između Rusije i Turske, zabranu zapošljavanja turskih radnika kod ruskih poslodavaca i zabranu uvoza neke turske robe, navodi se u toj odluci koju je objavio Kremlj. Ruske turističke agencije trebaju se "suzdržati da ruskim građanima nude proizvode koji uključuju posjet Turskoj". Usto će se "iz sigurnosnih razloga" prema turskim aviokompanijama primjenjivati stroža kontrola na ruskom teritoriju. Uredbom se službeno potvrđuje i uvođenje viznog režima za Turke, kako je u petak najavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

EUROPA POD PRITISKOM ZBOG TURSKE 'Postoji nervoza da bi Turska mogla zatražiti više'

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je kazao kako bi klimatski summit u Parizu mogao predstavljati priliku za popravljanje odnosa. On je kazao da se Turska nema namjeru ispričavati zbog rušenja zrakoplova.

"Posljednji su nas događaji doista rastužili", kazao je Erdogan u televizijskom obraćanju no nije ponudio i izravnu ispriku koju traži Moskva. On je kazao da Ankara zaslužuje ispriku Moskve zbog povrede njezina zračnog prostora.

"U ponedjeljak će se u Parizu održati međunarodni summit o klimi koji može pružiti priliku za popravljanje odnosa s Rusijom. Konfrontacije neće nikoga učiniti sretnim. Koliko je Rusija važna Turskoj toliko je i Turska važna Rusiji", kazao je Erdogan.

Glasnogovornik turske vlade Numan Kurtulmus kazao je kako Turska razmatra kako će odgovoriti na ruske sankcije.

Veze Ankare i Moskve zapale su u ozbiljnu krizu pošto je turski zrakoplov u utorak srušio ruski lovac-bombarder Su-24 na granici sa Sirijom.

Rusija je bijesna i optužuje Tursku da pomaže organizaciji Islamskoj državi (IS) te traži ispriku koju turski predsjednik ne želi dati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene