Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključ je broj 187.5

Nova fizika ili izvanzemaljci? Znanost ne može objasniti misteriozne signale iz svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Serija misterioznih pulsirajućih signala koji dolaze izvan Sunčevog sustava, formira jedan neobičan i zasad neobjašnjih uzorak, otkrivaju astronomi. Ono što je poznato jest samo da je riječ o takozvanim brzim radijskim naletima (Fast radio busrts) ili FSB-ovima.

Dosad su astronomi otkrili ukupno deset najneobičnijih signala u svemiru, takozvanih brzih radijskih naleta (FSB) i jednostavno nemaju ideju što oni predstavljaju.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Sljedeći je misteriozni "deveti planet"? PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava

Nova studija, međutim, otkrila je da je svih 10 otkrivenih FSB-ova, odnosno njihova disperzija, zapravo umnožak jednog broja - 187.5, prenosi Daily Mail.

Otkriće su u navedenoj studiji iznijeli Michael Hippke s Instituta za analizu podataka u Neukirschen-Vluyn u Njemačkoj i John Learned sa Sveučilišta Havaji u Manoi. Oni tvrde da su šanse da je riječ o običnoj slučajnosti izrazito male, odnosno 5:10000.

Otkriveno nešto neobjašnjivo u atmosferi Venere

"Ako je uzorak signala stvaran, onda je to vrlo, vrlo teško objasniti", rekao je Learned. "Bit će to ili novo otkriće na polju fizike, poput nove vrste pulsara, ili, na kraju, ako odbacimo sve ostale mogućnosti, signal izvanzemaljaca", istaknuo je Learned.

Svi su signali otkriveni su pravilno reguliranim udaljenostima od Zemlje, milijardama svjetlosnih godina daleko.

FSB je prvi put otkrila britanska astronomka Jocelyn Bell Burnell 1967. godine, koja je ostala zatečena misterioznim pulsirajućim signalima koje je otkrila izvan Solarnog sustava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene