Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novinar u srcu IS-a

'ISIS želi osvojiti svijet, a planiraju najveći vjerski genocid u povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački novinar proveo je 10 dana u Islamskoj državi, a strahovao je da bi mogao doživjeti istu sudbinu kao i James Foley, američki kolega, kojem su islamisti odrubili glavu.

'Islamska država puno je jača i opasnija nego što Zapad misli', upozorava Jürgen Todenhöfer, ugledni njemački novinar, i prvi zapadnjački novinar kojemu je dozvoljen ulazak na teritorij Islamske države gdje je proveo 10 dana.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ostao bez teksta VIDEO Novinar jednim pitanjem zaledio Vučića: "Čestitam, pobijedili ste" Tucker Carlson intervjuira Vladimira Putina oglasio se na mrežama Novinar koji je intervjuirao Putina otkrio detalje iza kamere: "Ima jednu naviku..."


U intervjuu za njemačke medije otkrio je kako je s vođama Islamske države pregovarao mjesecima, a u Mosul, najveći grad po kontrolom ISIS-ovaca doputovao je preko Turske. Bilo ga je strah da bi mogao doživjeti istu sudbinu kao i James Foley, američki novinar, kojeg su islamisti brutalno pogubili dekapitiranjem.

'ISIS je puno snažniji nego što mislimo. Teritorij Islamske države veći je od Velike Britanije, a podupiru je s takvim ushitom i zanosom kakav nisam vidio niti u jednoj ratnoj zoni na svijetu. Svakog dana u IS pristiže na stotine novih dobrovoljaca sa svih strana svijeta', ispričao je Todenhöfer a prenosi Independent.



Tvrdi da se mogao kretati među borcima koji su opremljeni modernim oružjem, a spavaju u polurazrušenim objektima kojih imao oko 5000. Njemački novinar kaže da Zapad ne može pobijediti IS samo napadima iz zraka; svaka bomba pogađa i civile, a broj terorista samo raste.
Islamska država trudi se i funkcionirati kao država; imaju socijalnu skrb, školstvo, a čak i djevojčicama planiraju osigurati obrazovanje, ispričao je Todenhöfer.

Pred gomilom ljudi odsjekli mu ruku

Od svega bi najviše trebalo zabrinjavati to što radikalni islamisti vjeruju da sve religije koje podržavaju demokraciju kao društveni model moraju biti izbrisane.

'ISIS-ovi borci govore da žele osvojiti svijet i da će svi koji ne vjeruju u njihovo tumačenje Kurana biti ubijeni. Jedino bi kršćane i Židove mogli poštedjeti. To je najveći 'vjerski genocid' koji je ikad itko planirao u povijesti', kazao je njemački novinar.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene