Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nisu ih ni obavijestili

Nevjerojatan gaf australske vlade: Podaci svjetskih čelnika procurili putem emaila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski ured za imigraciju i zaštitu granica napravio je teški gaf i greškom procurio podatke 31 svjetskog čelnika koji su sudjelovali na summitu G20, održanom u Australiji krajem 2014. godine. Da bi gaf bio potpun, slobodnom su procjenom odlučili kako o tome ne trebaju obavijestiti svjetske vođe u pitanju.

Osobni podaci svjetskih vođa na posljednjem summitu G20 skupine održanom u Australiji, ljudskom su pogreškom otkriveni, a među onima čiji su podaci otkriveni su i najmoćniji svjetski političari - Barack obama, Vladimir Putin, Angela Merkel, David Cameron, Xi Jinpeng i Shinzo Abe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaotično i bez cilja G20: Slažu se da se ne mogu složiti oko Sirije Slika nije dostupna Francuski ministar o Siriji 'Svijet ne može pasivno promatrati zločin protiv čovječnosti'

Zaposlenik navedenog australskog Ureda greškom je poslao podatke o broju putovnice, detalje o Visa karticama i druge osobne podatke svjetskih čelnika organizatorima nogometnog turnira Azijski kup. O Svemu je obaviještena australska povjerenica za privatnost, od koje je zatražen i hitan savjet kako pristupiti problemu.

"Osobni podaci koji su procurili su ime i prezime, datum i godina rođenja, titula, nacionalnost, broj putovnice, broj Visa kartice i Visa subclass, koji su povezani s 31 međunarodnim čelnikom", rekla je za Guardian povjerenica za privatnost.

FOTO Gaf kakav se ne zaboravlja - A on nije ni primijetio

"Uzrok curenju podataka je ljudska pogreška. Dotična osoba (podaci poznati Guardianu) nije provjerila je li opcija za autopopunjavanje u Microsoft Outlooku unijela točnu email adresu u polju koje označava kome se šalje poruka. To je rezultiralo time da je email poslan krivoj osobi", rekla je povjerenica.

Povjerenica je dodala da "nije izgledno da su informacije završile u javnoj domeni" te da nedostatak ostalih osobnih identifikacijskih podataka "značajno ograničava" rizik curenja osobnih podataka. neovlašteni primatelj email poruke ju je izbrisao te ju je izbrisao i iz svoje datoteke za izbrisane podatke u emailu.

"Obzirom da su rizici za curenje tih informacija iznimno mali te da su poduzete mjere da se prekine njihova daljnja distribucija, smatrala sam da nije potrebno o tome obavijestiti klijente čiji su podaci procurili", zaključila je povjerenica.

Australska politička oporba čitav incident je nazvala sramotom za australsku vladu i Australiju, obzirom i na kontroverzni zakon o obaveznom zadržavanju podataka koji je usvojen proteklog tjedna.

"To je još jedan ozbiljan gaf nesposobne vlade", izjavila je Sarah Hanson-Young, senatorica Zelenih u australskom parlamentu.

Reakcije svjetskih čelnika tek treba pričekati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene