Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristaju na sve uvjete?!

PREOKRET ZA PREOKRETOM Nakon oštrog odgovora iz EU - Hoće li Grčka dobiti novu priliku?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svojem je pismu kreditorima, Tsipras naveo nekoliko uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi prihvatili njihove prijedloge.

16:42 - Nakon što su svjetski mediji iščekivali riječi grčkog premijera, u 16:30 sati po našem vremenu Tsipras se konačno i oglasio. Među prvim riječima bile su da će se referendum u nedjelju ipak održati, iako je ranije nagađano da bi mogao popustiti i odgoditi sve zbog mogućih loših posljedica. Tsipras je rekao kako su kreditori prebacili 'svoj pokušaj ucjene grčke vlade na ucjenu naroda', i da bi 'Europa trebala dati još vremena Grcima.'

Pročitajte i ovo Radman i Malenica - 1 Sukob navijača Radman i Malenica posjetili Dinamove navijače u grčkim zatvorima: "Nastavljamo se brinuti za uvjete i sigurnost" Andrej Plenković navijački sukob Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva"

I dalje poziva da se na referendumu glasuje protiv novih mjera štednje.

'Glasovati 'protiv' znači pritisak za prikladan dogovor oko rješavanja krize', smatra grčki premijer i dodaje da bi glas 'protiv' značio i bolji dogovor u ponedjeljak', uvjeren je. Naglasio je kako 'glas 'protiv' ne znači napuštanje Europe ili eura, već povratak europskim vrijednostima'.

14:32 Slovački Peter Kažimir dao je naslutiti i da bi glasovanje Grka 'protiv' na referendumu značilo i glas za napuštanje eura. 'Bojim se da se grčke banke neće otvoriti svoja vrata s eurom ako referendum u nedjelju završi 'protiv''.

Suočen s takvim upozorenjima, Cipras bi se mogao naći u situaciji da odgodi referendum, što bi ujedno značilo i veliku sramotu nakon dana najava i tvrdoglavosti u pregovorima s međunarodnom zajednicom.

Situacija bi vrlo vjerojatno mogla utjecati na buduće odluke Europske središnje banke (ECB) u pogledu hitnih davanja kredita zemljama, a za očekivati je da bi ECB, nakon što je jučer prošao rok za isplatu rate, svakako mogla otežati život grčkim bankama.

14:05:  Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je da Ciprasovo pismo Veliko trojki ništa ne mijenja, a smatra i da je nemoguće voditi ozbiljne razgovore s Grcima. Rekao je i 'da aktualna grčka vlada u svom mandatu nije napravila ništa, osim što je pogazila sve ranije dogovore', kritizirajući tako Ciprasa i njegovu Sirizu.

'Situacija se pod njima dramatično pogoršala', kaže Schäuble.

'Samo su obrnuli mjere, i odbili ranije dogovorene obaveze. Samo smo pregovarali i pregovarali. Ne znam hoće li grčka vlada održati referendum ili ne, i je li za ili protiv njega. Ne možete od nas očekivati da s njima razgovaramo u ovakvoj situaciji, moramo pričekati da vidimo što će se iduće dogoditi', udario je njemački ministar po Ciprasu i Grčkoj, prenosi The Guardian.

13:45 - Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis obratio se javnosti te kazao kako su u Bruxelles stigla dva pisma iz Atene. Potvrdio je i medijske napise o sastavljanju novih dvogodišnjih zahtjeva odnosno pomoći za Grčku nakon isteka jučerašnjeg roka. Pomoć bi trajala dvije godine te bi i iznosila 29,1 milijardu eura.

Očekuje se održavanje dva ključna sastanka oko budućnosti Grčke. Na jednom će Europska središnja banka (ECB) odlučiti hoće li odobriti hitan kredit Grčkoj dok će u drugom europski financijski ministri raspravljati o trećoj financijskom pomoći Grčkoj.

Koje će uvjete sadržavati novi zahtjevi još uvijek nije poznato. Hoće li eurogrupa prihvatiti donošenje novih prijedloga za Grčku? Komisija će nove prijedloge predstaviti eurogrupi danas na telekonferenciji najavljenoj za 17:30 sati.

 

 

13:35 - Njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu komentirala je pismo grčkog premijera Alexisa Tsiprasa u kojem prihvaća uvjete kreditora uz neke preinake.

'Ponovit ću još jednom, vrata za pregovore i dalje su otvorena, mi to dugujemo grčkom narodu i čitavoj Europi', kazala je kancelarka Merkel te dodala kako će daljnji pregovori morati uključiti MMF.

Kazala je kako je referendum legitimno demokratsko pravo.

'Jednako tako je pravo i ostalih članica eurozone koje imaju pravo na mišljenje oko grčkog referenduma, jer njegov ishod ima direktan utjecaj na sve nas', kazala je Merkel.

Dodala je i da Grčka može prouzrokovati 'ekonomsku katastrofu u Europi, no kompromis pod bilo koju cijenu nije moguć. U tom bi slučaju Europa bila izgubljena'.

'Ne radi se samo o nekoliko milijardi eura, radi se o utjecaju Europe u svijetu', rekla je.

13:30 - Grčki premijer najavio je obraćanje grčkoj javnosti.

11:30 - Grčki premijer Alexis Tsipras pristao je na prijedloge međunarodnih kreditora iznijete tijekom vikenda, potvrdio je to u pismu čiji je sadržaj objavio Financial Times, a javlja Reuters.

U svojem je pismu kreditorima, Tsipras naveo nekoliko uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi prihvatili njihove prijedloge.

Prošao i krajnji rok: Ništa od 1,6 milijardi eura, Grčka traži obustavu isplate dugova

U pismu je naveo kako će Atena prihvatiti sve prijedloge za reformu sistema PDV-a, uz uvjet da u Grčkoj ostane poseban, niži PDV za područje grčkih otoka. Također zahtjeva da se granica za odlazak u mirovinu počne primjenjivati od listopada 2022. godine, a ne odmah, kako to zahtijevaju kreditori, te da se uspori ukidanje dodataka na mirovinu, prenosi Financial Times.

Tsiprasovo je pismo, među prvima komentirao i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble koji je kazao da 'grčki prijedlozi nisu temeljeni na ozbiljnim mjerama', a pismu 'nedostaje jasnoća'.

'Prije svega, Grčka se mora odlučiti oko toga što želi', rekao je Schäuble na novinskon konferenciji prilikom predstavljanja njemačkog proračunskog plana.

Schaeuble pozvao Grčku da razjasni stajališta

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u srijedu je pozvao Grčku da "razjasni svoja stajališta" prije potencijalnih novih pregovora o spašavanju zemlje iz krize te je procijenio da u ovom trenutku "nema temelja" za ozbiljnu raspravu.

"Sve ovo nije dovoljan temelj za raspravu o ozbiljnim mjerama", rekao je Schaeuble u Berlinu na konferenciji za novinare o njemačkom proračunu. "Smatram da bi Grčka najprije trebala razjasniti svoja stajališta o tomu što uistinu želi, a potom možemo razgovarati", rekao je.

Grčka je vlada u srijedu izvijestila da je svojim vjerovnicima poslala "novi prijedlog koji sadrži niz amandmana" na njihov prijedlog, uz pismo što ga je premijer Aleksis Cipras u utorak navečer uputio Europskoj uniji, Međunarodnome monetarnom fondu i Središnjoj europskoj banci.

"Novim prijedlogom grčka vlada traži novi sporazum kojim bi se riješila pitanja financiranja zemlje kroz europske mehanizme stabilnosti, pri čemu bi se akcent stavio na perspektivu rasta", objasnio je vladin izvor.

Dužnosnici zemalja eurozone ocijenili su da najnovije grčko pismo sadrži uvjete koje bi nekim zemljama mogle biti teško prihvatljive. (Hina)

 
Čelnici eurozone napominju kako pismo koje je grčki ministar poslao kreditorima sadrži uvjete koje neke vlade neće prihvatiti, javlja Reuters.

'Ako se prihvate njihovi uvjeti, priča ne završava, još uvijek postoje labavi završeci', kazao je jedan od službenika eurozone.

'Pismo između ostalog spominje reformu tržišta rada koja bi krenula od jeseni. I to je to. Jedna rečenica i ništa više. Ne vjerujem da euroskupina više vjeruje u ta obećanja Grčke. Između ostalog, oni traže produživanje roka za ispunjenje uvjeta koji je već istekao', rekao je službenik eurozone za Reuters.

Kako navodi Financial Times 'Alexis Tsipras spreman je prihvatiti sve uvjete kreditora' koji su pred Grčku stavljeni proteklog vikenda, no predlaže nekoliko promjena.

Grčki je premijer kasno navečer poslao pismo Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj središnjoj banci u kojem se osvrnuo na zahtjeve koje uključuje novi paket pomoći u iznosu 29.1 milijardi eura.

Pismo grčkog premijera upućeno europskim čelnicima moglo bi biti prekretnica u odnosima između Grčke i Europske unije, te služiti kao osnova za dobivanje novog paketa pomoći.

Ministri financija eurozone sastat će se tijekom poslijepodneva kako bi raspravljali o novom prijedlogu grčkog premijera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene