Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove napetosti

'MOGLI SU VAS SRUŠITI' NATO traži od Rusije da prekine zračne udare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernoatlantsko vijeće, koje čine veleposlanici 28 zemalja članica, ocijenilo je u ponedjeljak "iznimno opasnim neodgovorno ponašanje Rusije", koja je prekršila turski zračni prostor.

Sjevernotlantsko vijeće objavilo je zajedničku izjavu nakon hitnog sastanka održanog u ponedjeljak, zbog upada ruskih vojnih zrakoplova u turski zračni prostor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

"Saveznici su izrazili duboku zabrinutost zbog vojnog jačanja u Siriji, posebice zbog napada ruskih zračnih snaga na Hamu, Homs i Idlib u kojima je bilo civilnih žrtava, a nisu bili upereni protiv Islamske države. Saveznici pozivaju Rusku Federaciju da hitno prestane s napadima na sirijsku oporbu i civile, da se usredotoči na borbu protiv IS-a te da traži rješenje sukoba kroz proces političke tranzicije", kaže se u izjavi.

Dva ruska zrakoplova povrijedila su u subotu i nedjelju turski zračni prostor.

"Saveznici snažno prosvjeduju protiv kršenja turskog zračnog prostora i osuđuje upade u NATO-ov zračni prostor", kaže se u izjavi i dodaje da se radi o "iznimno opasnom i neodgovornom ponašanju". Također se traži od Rusije da poduzme sve mjere kako se takvi upadi ne ponovo događalo.

Više od 40 grupacija pobunjenika protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada obećalo napasti ruske snage kao odmazdu za ruske zračne napade. Dosad uglavnom razjedinjene skupine pobunjenika pokazale su time jedinstvo protiv Rusa koje su nazvali "okupatorima" Sirije. Među 41 skupinom su i Ahrar al-Sham, Islamska vojska i Fronta Levanta, piše Guardian.

Rusija protiv zone zabrane leta u Siriji

Rusija se protivi uspostavi zone zabrane leta u Siriji koju predlaže Turska, rekao je u ponedjeljak ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov.

RUSIJA PRIZNALA 'Pogriješili smo'

"Mi smo svakako protiv toga. Treba poštivati suverenitet zemalja", rekao je Bogdanov za rusku agenciju Interfax, dok je Ankara više puta tražila uspostavu zone zabrane leta u Siriji, gdje je rusko zrakoplovstvo počelo prošlog tjedna izvoditi zračne napade.

Prijedlog osnivanja te zone "ne temelji se ni na povelji UN-a, niti na međunarodnom pravu", dodao je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u Bruxellesu da je Europska unija spremna razgovarati o turskim planovima o uspostavi zona sigurnosti na sjeveru Sirije.

"Europska unija je spremna razgovarati s Turskom o svim pitanjima, tako da smo razgovarali i o mogućim zonama sigurnosti u Siriji", izjavio je Tusk nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je rekao da je za rješavanje izbjegličke krize potrebno u Siriji uspostaviti zone sigurnosti, u kojima će ljudi biti sigurni od terorizma te zone zabrane leta.

Rekao je da se u Turskoj nalazi 2,5 milijuna izbjeglica, od kojih je 300 tisuća iz Iraka i 2,2 milijuna iz Sirije, istaknuvši da je Europa primila samo 250 tisuća.

Kerry: Ruski zrakoplovi su u turskom zračnom prostoru mogli biti srušeni

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je kritizirao rusko kršenje turskog zračnog prostora, te naglasio da su ruski borbeni zrakoplovi mogli biti srušeni.

"Vrlo smo zabrinuti jer se moglo dogoditi da ih Turska sruši braneći svoja prava", rekao je Kerry u Čileu gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji "Naš ocean".

Kerry je rekao da je razgovarao s turskim kolegom Feridunom Sinirliogluom i dodao da će tražiti od Rusije da bolje izvještava o svojim vojnim operacijama.

"Upravo smo na takve stvari upozoravali i zato smo počeli razgovore s Rusijom kako bi bili sigurni da nema mogućnosti slučajnog sukoba", rekao je američki državni tajnik u govoru u čileanskom parlamentu.

Ranije tijekom dana visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane ocijenio je da incident na rusko-turskoj granici ne može biti greška.

Turski lovci F-16 u subotu su presreli ruski borbeni zrakoplov koji je ušao u turski zračni prostor na sirijskoj granici, te ga natjerali da se vrati u Siriju. U nedjelju se dogodio još jedan incident u kojemu je zrakoplov MiG-29 - koji posjeduju i ruska i sirijska vojska - provocirao dva turska lovca F-16 koja su patrolirala uz granicu usmjerivši prema njima svoje projektile.

"To postavlja pitanja o njihovim namjerama i neka pitanja o njihovom ponašanju i profesionalnosti na nebu", rekao je on, dodajući da Washington u Bruxellesu vodi hitne pregovore s Turskom i partnerima u NATO-u.

Bijela kuća zabrinuta zbog ruskog ulaska u turski zračni prostor

Bijela kuća objavila je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici "vrlo zabrinuti" zbog ruskog ulaska u turski zračni prostor, dok Rusija kaže da se radilo o nekoliko sekundi i to zbog meteoroloških prilika.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da nema naznaka da je Rusija promijenila strategiju oko vojnih akcija u Siriji. Dodao je da će rezultat te kampanje biti samo odgoda političke tranzicije u Sirjii za koju se zalažu SAD.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je "ruski Su-30 nakratko, na par sekundi", ušao u turski zračni prostor.

To je bilo "rezultat meteoroloških prilika u toj zoni. U tome ne treba vidjeti nikakvu urotu", dodalo je ministarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene