Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postići će rekordnu cijenu

Nakit Marije Antoanete na aukciji u Švicarskoj: Izložena najveća kolekcija kraljevskih dragulja u povijesti

Najveća kolekcija kraljevskog nakita u povijesti (Foto: AFP)
Najveća kolekcija kraljevskog nakita u povijesti (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Nakit Marije Antoanete (Foto: AFP) Nakit Marije Antoanete (Foto: AFP) Foto: AFP Najveća kolekcija kraljevskog nakita u povijesti (Foto: AFP) Najveća kolekcija kraljevskog nakita u povijesti (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Neprocjenjiva kolekcija nakita (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Nakit najpoznatije francuske kraljice nesretne sudbine, Marije Antoanete, nije bio izložen očima javnosti 200 godina, a sada će se pojaviti na najbitnijoj aukciji kraljevskih dragulja u povijesti.

Nakit uključuje biserne i dijamantne privjeske za lančić, naušnice i ogrlicu koji nisu bili dostupni javnosti 200 godina. Dragulji koji su pripadali Mariji Antoaneti dio je velike kolekcije nakita koju prodaje talijanska kraljevska kuća Bourbon-Parma. Ta je talijanska loza direktno povezana s francuskim Bourbonima, kojima je po braku pripadala i Marija Antoaneta. 

Pročitajte i ovo Policija Razbojništvo na Maksimiru Zaprijetio im pištoljem u autu pa ukrao nakit vrijedan nekoliko stotina tisuća eura Slika nije dostupna Plijen vrijedi 100 milijuna eura Ukraden im nakit: Nude MILIJUN eura nagrade za informacije!

Aukcija će se održati u četvrtak u Ženevi.

Aukcijska kuća Sotheby's koja izlaže dragulje najavljuje kako će ovo biti jedna od najvećih i najbitnijih dražbi kraljevskog nakita u povijesti. Ova kolekcija uredno je i najveća koja će se ikada odjednom prodavati. 

"Ovaj zanosan nakit nudi nevjerojatan uvid u intimu i živote njegovih nekdašnjih vlasnika od prije nekoliko stoljeća", rekla je o kraljevskim draguljima Daniela Mascetti iz Sotheby's-a. 

Predivno drago kamenje i izniman zanat 

Iako činjenica da je nakit pripadao upravo Mariji Antoaneti uvelike povećava cijenu ove kolekcije, iz aukcijske kuće napominju kako je i sama vještina obrade nakita i kvaliteta dragog kamenja dovoljna da apsolutno plijeni pažnju. 

Jedan od najskupljih predmeta koji će se popjaviti na dražbi je biserni privjesak za ogrlicu Marije Antoanete. Radi se o velikom prirodnom biseru koji je ukrašen dijamantima, a pocijenjen je na 2 milijuna dolara ili 1.5 milijuna britanskih funti, prenosi BBC. 

Očekuje se da će se dijamantna ogrlica i par biserno-dijamantnih naušnica postići cijenu od najmanje 300.000 dolara dok će prsten s monogramom Marije Antoanete u kojem se nalazi i uvojak njene kose postići cijenu od najmanje 10.000 dolara. 

Ostali predmeti koji se nalaze na popisu kraljevskih dragulja na prodalju su prsten Kralja Karla X. te dimanatna tijara procijenjena na 550.000 dolara. 

Marija Antoaneta bila je austrijska princeza prije no što se udala za prijestolonasljednika Francuske Luja 16. Povijesno je okarakterizirana kao nesuosjećajna i pohlepna. Njen ju je ekstravagantan život luksuza doveo do toga da je pogubljena 1793, u 37. godini. 

Prije no što su nju i njenu obitelj francuski revolucionari uhitili, uspjela je prošvercati svoj nakit u Austriju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene