Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad 11. rujna

CIA otkrila što je Bush pitao par minuta prije napada na Svjetski trgovački centar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CIA je javnosti otvorila dio tajnih dosjea u kojima se mogu pronaći mnoge pikanterije kojima su se obavještajci bavili.

Među pikanterijama u obavještajnim dokumentima, je i onaj pod nazivom ''11. rujan 2001.: Uz predsjednika'', koji opisuje kako je izgledao radni dan Georgea W. Busha tog kobnog datuma.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Slika nije dostupna 12. obljetnica Napadi 11. rujna 2001.: Ovako je tekao dan koji je promijenio svijet

Samo 30 minuta prije nego je od svog osoblja doznao o zabijanju prvog zrakoplova u WTC, Bush je čitao novine. Prišao mu je zamjenik direktora CIA Michael Morell, a Bush ga je upitao: ''Ima li nečeg zanimljivog danas?'' Bush i osoblje tada su bili na službenom putu. Nalazili su se u hotelu na Longboat Keyu na Floridi. Predsjednik je osoblje ispitivao jesu li ugodno spavali i jesu li čuli valove s plaže. Samo nekoliko minuta kasnije uslijedili su događaji koji će taj dan učiniti najtragičnijim u Bushovu mandatu, ali i u novijoj američkoj povijesti.

U trenucima dok je prvi neboder WTC-a gorio, predsjednik se vozio prema osnovnoj školi Booker u Sarasoti. Na mobitel ga je nazvao tajnik Bijele kuće i priopćio mu vijest.

Obama konačno priznao: Mučili smo neke ljude nakon 11. rujna

''Bush se okrenuo prema meni i pitao: ''Michael, znaš li nešto o tome?'' Rekao sam mu ne i dodao da se nadam kako je riječ o nesretnom slučaju, ne terorizmu', prepričava Morell.

Dok je Bush sjedio u razredu s prvašićima, prišao mu je Morell i priopćio vijest o drugom napadu. Sada je postalo jasno da su SAD napali teroristi. Bushevo lice se, piše u izvješću Morell, zamrzlo.

'Tiho je buljio u prazan prostor pet minuta, bio je to neugodan osjećaj', kazao je Morell. Potom je cijela svita krenula prema predsjedničkom zrakoplovu kojeg su pomno pretražili u strahu da je i on meta napada. Tijekom leta prema Louisiani svi su bili zabrinuti i u šoku. Predsjednik je bio čvrst, tvrdi Morell.

'Pitao me tko je to mogao učiniti. Odgovorio sam mu da iza napada najvjerojatnije stoji Osama bin Laden i al-Qa'ida', naveo je Morell. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene