Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krizno žarište

Na rubu katastrofe: Može li se sukob u Jemenu preliti preko granica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova krizna točka Bliskog Istoka mogla bi pokrenuti lančanu reakciju.

Zatrašujuć je razvoj događaja na Bliskom Istoku. Sukob između šijita i sunita koji dominira tom regijom u Jemenu se pretvorio u otvoreni sukob. Sada taj sukob u najsiromašnijoj zemlji regije prijeti pretvaranju u rat opsežnijih razmjera.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Jemenska vojska Ratni vihor Zemlja iz Osovine otpora upozorava: "Svaki potez protiv nas imat će strašne posljedice"

Najveću opasnost predstavlja potencijalni sukob između vodeće sunitske sile i vodeće šijitske sile na tom prostoru - Saudijske Arabije i Irana. Kad bi se taj scenarij ostvario Bliski istok našao bi se na rubu katastrofe.

Opet rastu cijene nafte, a evo i zašto

Pakistan bi - ne bi

Pakistan je spreman braniti "teritorijalni integritet" Saudijske Arabije "pod svaku cijenu" ali ne nužno intervenirati u Jemenu protiv Huta u koaliciji predvođenoj Rijadom, izjavio je u petak njegov ministar obrane.

Po saudijskoj službenoj agenciji Spa, Pakistan je jedna od zemalja koje su "izrazile želju da sudjeluju u operaciji u Jemenu" koju je u noći na četvrtak pokrenula Saudijska Arabija.

No, u petak, dok su zračni udari nastavljeni, pakistanski ministar obrane Havaja Asif kazao je u parlamentu da još nije donesena nikakva odluka glede eventualnog sudjelovanja Pakistana u toj operaciji podrške jemenskom predsjedniku Abd-Rabu Mansuru Hadiju kojemu prijete Huti.

"Ne želimo biti umiješani u širenje sukoba, pokušat ćemo ga suzbiti", kazao je Asif. "Ne sudjelujemo i nećemo sudjelovati ni u kakvom sukobu koji dijeli muslimanski svijet", dodao je. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene