Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teški zadatak

Forenzičari na Alpama: 'Te slike proganjat će me do kraja života'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Forenzičari rade danonoćno kako bi identificirali ostatke, a potvrđeno je kako je tijelo kopilota-ubojice Andreasa Lubitza - pronađeno.

Na padinama francuskih Alpa do sada je pronađeno 600 dijelova tijela koji pripadaju žrtvama Germanwingsovog zrakoplova.

Jedan od ponajboljih njemačkih forenzičara, Michael Tsokos, kazao je da će ga ovaj strašni zadatak, identificiranja 150 žrtava nesreće, proganjati do kraja života. Otkrio je i da su ostaci kopilota Andreasa Lubitza, koji je navodno namjerno srušio zrakoplov, pronađeni, a vjeruje da će dobiti i odgovor je li uzimao lijekove i koje.

Da bi identificirali ostatke ostalih žrtava, forenzičari rade danonoćno. Šest stotina dijelova tijela koji su do sada pronađeni fotografiraju se i skeniraju u 3D tehnici prije nego li se odvezu u mrtvačnicu. Tsokos je kazao kako se nadaju da bi 95 posto žrtava biti identificirano u naredna tri tjedna. Do sada su iz pronađenih dijelova tijela uspjeli izdvojiti 78 različitih uzoraka DNA.

Sve što bi moglo sadržavati DNA žrtava, poput četkica za zube, žileta, nakita i kose, prikupljeni su na mjestu nesreće te su poslani u laboratorije u Barcelonu.

Djevojka kopilota Lubitza bila je trudna i planirala je vjenčanje s njim

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragedija u Alpama Druga 'crna kutija' potvrdila stravičan potez: Kopilot je namjerno srušio zrakoplov Slika nije dostupna Lagao na sve strane Curi sve više detalja o Lubitzu - no motiv je i dalje zagonetka

'Radiolozi sa pokretnim CT uređajima snimaju dijelove tijela koji su pronađeni. Posebno obučeni forenzičari uzimaju prste ili otiske prstiju, a sve se fotografira. Svaki, i najmanji dio pronađene tkanine, bit će testiran na DNA', pojasnio je Tsokos za Bild a prenosi Daily Mail.

Usprkos iskustvu, da je riječ o izuzetno zahtjevnom zadatku za forenzičare, potvrđuju i Tsokosove riječi:
''Slike koje sam vidio zauvijek će ostati u mojoj glavi i proganjat će me do kraja života.'

Mjesto nesreće, kako ne bi došlo do kontaminacije dokaznog materijala, danonoćno čuvaju stražari.

Tužitelj Brice Robin izjavio je kako bi prijenos ljudskih ostataka kao i dijelova zrakoplova s mjesta nesreće mogao potrajati još tjedan dana.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene