Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKRIĆE KOJE ĆE PROMIJENITI PUNO TOGA NA MEDITERANU

Super-divovsko nalazište na koje Putin ne može utjecati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriveno je najveće nalazište prirodnog plina na Mediteranu, točnije na obalama Egipta, a otkrila ga je skupina talijanskih naftnih inženjera.

Prema prvim pretpostavkama, nalazište je toliko bogato zemnim plinom da Egipat narednih nekoliko desetljeća neće morati razmišljati o opskrbi plinom.

Pročitajte i ovo Robert Golob Važan projekt Slovenija planira izgraditi plinovod kako bi susjednoj državi pomogla smanjiti ovisnost o ruskom plinu Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

Skupina talijanskih naftnih inženjera napominje kako bi ovo polje moglo biti do sada najveće otkriveno polje zemnog plina na Mediteranu, a vjeruje se da se u njemu nalazi do 850 bilijuna četvornih metara plina, što je ekvivalent od 5.5 milijardi barela nafte, piše The Independent.

Cijene nafte na svjetskom tržištu najniže su u posljednjih šest godina

Ovo super-divovsko nalazište nalazi se nedaleko od obalnog mjesta Port Said na sjevernoj obali Egipta i proteže se na površini od oko 100 četvornih kilometara ispod mora.

'Ovaj pronalazak uvelike će utjecati na Egipat i pitanje opskrbe plinom kojeg ima za narednih nekoliko desetljeća', kazali su u izjavi talijanski naftni inženjeri.

Talijanska naftna komoanija ENI, vodit će proces izvlačenja plina, a nadaju se kako bi tijekom tog procesa još više plina moglo biti otkriveno.

Ovo bi otkriće moglo osim na Egipat i njegove stanovnika imati i veliki utjecaj na stanovnike Mediterana i čitave Europe. Pronalazak tolikih resursa zemnog plina, ukoliko se izgradi plinovod, mogao bi prekinuti europsku suradnju s Rusijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene