Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslanja se na primjenu sile

Moskva: Nova američka strategija u Afganistanu nema budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u četvrtak da je nova strategija Donalda Trumpa u Afganistanu "bez budućnosti" jer se oslanja na "primjenu sile".

Rusija "žali što se ta nova strategija koju je najavio Washington uglavnom oslanja na primjenu sile", rekao je ministar vanjskih poslova,  Sergej Lavrov, na tiskovnoj konferenciji. "Sigurni smo da takav put nema budućnosti", dodao je.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

Trump je u ponedjeljak, promijenivši predizborno obećanje o "odlasku iz Afganistana", utro put slanju još nekoliko tisuća vojnika - do 3.900 vojnika, navodi Pentagon - jačajući pritisak na Pakistan koji optužuje da je baza "poticatelja kaosa".

Oko 8.400 američkih vojnika trenutačno je u Afganistanu u okviru međunarodnih snaga s 13.500 ljudi koji uglavnom obučavaju afganistanske snage s oko 190.000 vojnika.

U utorak je američki državni tajnik Rex Tillerson rekao da Moskva doprema talibanima oružje "kršeći međunarodne norme".

"Ovo nije prvi put da nas optužuju da podupiremo, pa i dopremamo oružje talibanima", komentirao je Sergej Lavrov.

"Nijedan dokaz za to nije iznesen", dodao je ruski ministar.

Po njegovim riječima, Moskva održava kontakte s talibanima samo kako bi zajamčila "sigurnost ruskim građanima i ustanovama" u Afganistanu i "pozvala ih na dijalog s afganistanskom vladom".

Moskva je već više puta isticala da talibane treba uključiti u "konstruktivan dijalog" radi pronalaženja rješenja za afganistanski sukob, u kojemu se borbe intenziviraju, a skupina Islamska država (IS) se učvršćuje.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene