Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova upotreba

Opuške možda više nećete tek tako bacati...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Takve vrste baterija za punjenje mobitela morale bi biti puno veće od klasičnih kako bi zadržale jednaku količinu energije, no upravo je to uzbudljivi dio istraživanja - osnovna sirovina potrebna za proizvodnju, to jest opušci, nije niti skupa niti teško dostupna.

Južnokorejski znanstvenici su u svojim istraživanjima ustanovili kako se opušci mogu korsititi za pohranjivanje energije, javlja Business Insider.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antikoroziv Kinezi otkrili: Opušci su smrt za hrđu Slika nije dostupna Požar kod Sukošana FOTO: Gorjelo na 50-ak metara od kuća

Rezultati njihovih pokusa, tijekom kojih su određena vlakna iz opušaka izmijenili kemijskim procesom pirolize, dokazali su kako određena količina ovog omraženog otpada pod određenim uvjetima može u sebi, upravo zahvaljujući tvarima koje sadržava, pohranjivati energiju.

Rezultati idu toliko daleko da najavljuju kako bi tehniku mogli razviti do mjere da se pomoću opušaka pune mobiteli, pokreću električna vozila, vjetrenjače ili neki strojevi.

Prednost ove potencijalne nove sirovine za pohranjivanje energije u odnosu na klasične baterije jest što se mogu ponovno brzo napuniti bez potrebe za posebnim kemijskim reakcijama.

Opušci se uglavnom sastoje od vlakana celuloznog acetata, pa ih se smatra toksičnima i štetnima za okoliš ali ih se može preraditi u koristan materijal. "Naša je studija pokazala da se iskorišteni opušci mogu preraditi u vrijedan karbonski materijal i to veoma jednostavnim postupkom koji istovremeno pruža i zeleno rješenje energetskih potreba današnjice", rekao je profesor i suautor studije Jongheop Yi.

Studija: Nikad nije kasno prestati pušiti

Isto tako, mogu normalno trajati puno duže, ali jedna od mana nove tehnike u razvoju je što im veličina mora biti glomazna odnosno mala količinska sposobnost čuvanja energije.

Takve vrste baterija morale bi biti puno veće od klasičnih kako bi zadržale jednaku količinu energije, a bile bi i znatno skuplje.

No, upravo je to uzbudljivi dio istraživanja - osnovna sirovina potrebna za proizvodnju, to jest opušci, nije niti skupa niti teško dostupna.

Svake godine u svijetu tone otrovnih opušaka završe u smeću, što je postalo velik teret za okoliš, zdravlje i ekonomiju.

Iako je ovo tehnika koju će se tek početi intenzivno razvijati, otkriće je otvorilo nova vrata i mogućnosti za alternativnom proizvodnjom i pohranom energije, kao i rješenjem za otrovne tvari iz opušaka koje diljem svijeta predstavljaju problem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene