Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska sila

PREKRETNICA U SVJETSKOM PORETKU Kina stala uz bok najvećim silama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond uvrstio je u ponedjeljak kineski yuan u čvrsto zatvoreni klub valuta međunarodnih rezervi, odražavajući pobjedu Pekinga u nastojanjima za priznavanjem Kine kao gospodarske sile.

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da kineski yuan poznat i kao renminbi uvrsti u košaru specijalnih prava vučenja (SDR) i tako ga pridruži američkom dolaru, britanskoj funti, japanskom yenu i euru važna je prekretnica u integraciji Kine u globalni financijski sustav i priznanje da je napravila napredak u reformama. Ovom odlukom kineska valuta je dobila svoju stvarnu tržišnu vrijednost, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet" Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa

SDR je obračunska valuta MMF-a uvedena prije 42 godine i uz američki dolar i zlato služi kao sredstvo plaćanja u međunarodnim transakcijama. SDR je uveden kako bi se povećao financijski potencijal Fonda.

PITALI SMO STRUČNJAKE Kada bi euro mogao zamijeniti kunu?

Šefica MMF-a Christine Lagarde, koja je i prije predlagala taj potez, ocijenila je da Peking neće na tome stati te da će "nastavak i produljivanje napora u tom smjeru uroditi robusnijim međunarodnim monetarnim i financijskim sustavom koji će zauzvrat biti potpora rastu i stabilnosti Kine i globalnog gospodarstva".

Omjer pojedinih valuta u košarici određuje se prema relativnoj važnosti te valute u međunarodnoj trgovini i financijama. Taj omjer određuje MMF svakih pet godina.

Košarica je trenutno 41,9 posto dolar, 37,4 posto euro, 11,3 posto funta i 9,4 posto yen. Yuan se neće pridružćiti do listopada 2016. i imat će 10,92 posto udjela.

Prema novoj formuli udio eura će pasti na 30,93, funta i yen će isto tako imati manju težinu dok će dolar ostati na istoj razini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene