Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko se tome nije nadao

Majka humanitarca kojeg ISIS želi smaknuti dobila neočekivanog saveznika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hitna molba upućena putem Twittera džihadistima Islamske države naišla je na neočekivanu potporu s još manje očekivane strane.

Majka taoca Islamske države, Petera Kassiga, poslala je džihadistima poruku putem Twittera, pitajući ih kako može spasiti zarobljenog sina. Poruku je poslala nakon što ju je podržao visoko pozicioniran član al-Kaide.

Pročitajte i ovo Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi Slika nije dostupna Unatoč bombaškim napadima Talibani tvrde da u Afganistanu nema militanata Islamske države, niti Al Kaide

Tri tjedna nakon što su džihadisti zaprijetili smaknućem Abdulrahmana Kassiga, visoko pozicionirani borac Nusra fronte, sirijske džihadističke skupine koja je u savezu s al-Kaidom i u sukobu s ISIS-om, Abu Omar Aqidi, putem Twittera je izrazio svoje mišljenje o toj prijetnji.

FOTO Ovo nisu 'obični' dječaci...

Dvije džihadističke skupine su se udaljile jedna od druge nakon što su vođe al-Kaide proglasile ISIS prebrutalnim.

U svojim Twitter porukama Aqidi tvrdi da mu je Kassig pružio liječničku pomoć 2013. godine na istom području gdje je zarobljen od strane ISIS-a kasnije. Poruka je privukla pažnju Kassigovih roditelja i ponovno oživjela njihovu online kampanju u kojoj se pojavljuju i svjedočanstva humanitaraca.

Još je jedan muškarac, koji je svjedočio Kassigovom pomaganju sirijskim izbjeglicama, zatražio od ISIS-a da ga se pusti. No pažnju džihadista privukla je tek poruka Aqidija, nakon koje je nastala debata o tome je li moralno smaknuti nekoga tko im je pomogao.

Ipak, je li riječ doista o spašavanju života ili pukom nadmetanju između džihadista, ostaje nepoznato.

"Ne znam koliku to težinu ima, ali sam siguran da je to 3D igra šaha, a Nusra se razumije u tu igru, baš kao i ISIS", istaknuo je analitičar za terorizam Phillip Smyth.

Kassigova majka želi da svijet zna i da je njezin sin nešto više od taoca. "On je milosrdan, pametan i voli sve kojima je potrebna pomoć", rekla je za CBS.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene