Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojao se?

Kopilot Germanwingsa koji je srušio avion u Alpama imao je problema s vidom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problemi s vidom najnovija su dijagnoza koja se pripisuje kopilotu-ubojici Andreasu Lubitzu.

Kopilot Andreas Lubitz koji je navodno srušio avion Germanwingsa u francuskim Alpama te tako u smrt odveo 149 ljudi imao je problema s vidom. Zbog toga je potražio i liječničku pomoć, i to 10. ožujka, dakle samo dva tjedna prije nesreće. Dokaze o tome otkrila je policija u pretrazi njegova doma u Düsseldorfu.

S obzirom da je dobar vid jedan od glavnih preduvjeta za upravljanje zrakoplovom, nagađa se da bi upravo ti problemi, odnosno strah da su mu karijera pilota i životni san nepovratno ugroženi, mogli biti razlog zbog kojeg se Lubitz odlučio na koban čin, piše Daily Mail.

Koliko su bili ozbiljni njegovi problemi s očima, nije otkriveno. No, dvojica dužnosnika koji su upoznati s istragom kazali su za New York Times kako istražitelji nisu isključili mogućnost da su ti problemi s vidom možda bili psihosomatske prirode.

Naime, policija je u Lubitzovu stanu pronašla i nekoliko vrsta lijekova za liječenje psihičkih problema, što potkrepljuje nagađanja da je bolovao od ozbiljne depresije. Bolnica u kojoj se liječio u veljači i ožujku ove godine, i koja ima vlastitu okulističku kliniku, demantirala je da je kod njih bio zbog depresije, ali nisu željeli potvrditi je li ih posjetio zbog problema s vidom.

Njemačke novine Welt objavile su kako je policija pronašla dokaze da je Andreas Lubitz patio od 'burnout sindroma', koji nije rijetkost na poslovima s visokom razinom stresa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakav propust Lufthanse Znali su da Lubitz boluje od teške depresije i da je sklon samoubojstvu Slika nije dostupna Ne vjeruju medijima Lubitz dobio grupu podrške na Facebooku

Kopilot Lubitz je odlazio na odmor nedaleko područja na kojem je srušio zrakoplov

'Bio je emocionalno, mentalno i fizički iscrpljen', kazao je policijski izvor.

Njegova bivša djevojka, 26-godišnja stjuardesa Maria W. koja također radi u Germanwingsu, opisala je Lubitza kao nestabilnu osobu, i čovjeka u agoniji, koji je međutim vješto skrivao svoje mračne misli. Često bi se, kazala je, budio po noći i vrištao: 'Padamo! Padamo!'

S vremenom su je njegova stanja počela toliko plašiti, postao je agresivan, pa je odlučila prekinuti vezu. Nikada nije govorio o svojoj bolesti, no bila je, kazala je, svjesna da ide kod psihijatra.

Kada su prekinuli, navodno je neposredno prije tragedije, kupio dva nova Audija, za sebe i nju, kao bi mu se vratila.

Mediji su objavili i selfie koji je Andreas Lubitz napravio u svojoj kupaonici.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene