Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreća u Africi

Srušio se alžirski zrakoplov sa 116 osoba: Olupina uočena na sjeveru zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Air Algeria izgubio je kontakt sa zrakoplovom u kojem je bilo 110 putnika i 6 članova posade, sat vremena nakon što je uzletio sa zračne luke u Burkini Faso.

21:20 Predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita rekao je u četvrtak da je olupina nestalog alžirskog zrakoplova uočena na sjeveru njegove zemlje, objavila je agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb Ilustracija preusmjeren let Snimka totalnog kaosa u avionu: Dvije putnice poludjele i vrištale, uključili se i ostali. "Daj više je*ote zašuti!"

'Upravo sam obaviješten da je olupina pronađena između Aguelhoca i Kidala', rekao je Keita na sastanku s političkim i vjerskim čelnicima, te predstavnicima civilnog društva u Bamaku. Nije otkrio nikakve daljnje pojedinosti, prenosi Reuters.

Jedan humanitarni djelatnik iz Malija koji je tražio da ostane anoniman, rekao je ranije da je njegova organizacija primila više poziva od stanovnika sela Tesalita i Tinzavetena u pokrajini Kidal, koji su rekli da su čuli snažnu eksploziju.

Francuska je pak kazala da je angažirala 'sve svoje vojne snage u Maliju' u traženju aviona Air Algerie koji je u četvrtak nestao na letu iz Burkine Faso, a vjeruje se da se srušio u pustinji, javlja France presse.

'Odlučio sam mobilizirati sve naše vojne snage u Maliju jer je po svemu sudeći taj zrakoplov pao u Maliju', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande koji je odustao od planirana puta u francuske prekomorske teritorije.

Malo je jasnih indicija o tome što se dogodilo s McDonnell Douglasom 83 koji je uzletio iz Ouagadougoua s najmanje 116 ljudi, od kojih pedesetak francuskih državljana, ali ministar prometa Burkine Faso objavio je da je posada tražila promjenu putanje zbog oluje. 'Mogu potvrditi da se srušio', rekao je jedan alžirski dužnosnik za Reuters, ali želio je ostati anoniman, a nije htio ni odati pojedinosti koje su poznate o sudbini leta AH5017.

Pad toga aviona bila bi najteža avionska nesreća za Francusku od lipnja 2009. kad je na letu iz Rija u Pariz poginulo 228 ljudi, među kojima i 73 Francuza, piše AFP.

Dva francuska Miragea pretražuju pustinju oko sjevernomalijskoga grada Gaoa. 'Potraga će trajati koliko bude trebalo', rekao je Hollande novinarima. 'Moramo učiniti sve da pronađemo taj avion'.

Francuski ministar vanjskih poslova premijer Laurent Fabius rekao je također da ni jedna mogućnost nije isključena.

19:08 Još uvijek nema službene potvrde da su francuski vojnici pronašli olupinu blizu Tilemsija, oko 70 kilometara od grada Gao, javlja BBC. Predsjednik Hollande rekao je da će potraga trajati dok god bude potrebno.

17:54 Let AH5017 srušio se dan nakon što je u nesreći tajvanskog putničkog zrakoplova poginulo 48 ljudi i tjedan dana nakon rušenja zrakoplova u Ukrajini pri čemu je život izgubilo 298 ljudi. Korisnici društvenih medija izražavaju tjeskobu zbog letenja.

Castrova unuka sama je demantirala informaciju da je među stradalima u današnjoj nesreći. 'Živa sam, zdrava i sretna', rekla je za Telesur TV.

17:50 Olupina zrakoplova pronađena je u malijskom Tilemsiju, javlja Guardian. Francuski predsjednik Francois Hollande saszvao je hitan sastanak s premijerom Manuelom Vallsom, ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom i ministrom obrane Jeanom-Yves Le Drianom., te ministrima unutranjih poslova i prometa.

16:51 Službenici zračne luke za NBC su potvrdili da je olupina zrakoplova locirana u susjednom Maliju. Ako je vjerovati Facebook stranici zračne luke, među putnicima je bila unuka bivšeg kubanskog čelnika Fidela Castra.

U zrakoplovu je prema posljednjim informacijama bio 51 Francuz. Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova tvrdi da je zrakoplov i dalje nestao.

16: 33 Potpredsjednik Europske komisije, Sim Kallas, na Twitteru je napisao kako je ovo crni tjedan za zrakoplovstvo i dodao da pomno prate događanja.

16:27 Francusko civilno zrakoplovstvo potvrdilo je da istragu o nestalom zrakoplovu vode iz Pariza i Marseillea. Dva francuska borbena zrakoplova pokušavaju pronaći nestali zrakoplov. Prate njegovu vjerojatnu rutu.

16:07 Posljednja velika nesreća Air Algeriae dogodila se prije 11 godina kada se Boeing 737 srušio nakon što se nedugo nakon polijetanja iz grada Tamanrasset zapalio jedan od njegovih motora. Poginule su 102 osobe.

15:22 Među putnicima u zrakoplovu bilo je najviše Francuza, njih 50. Putovala su i 24 državljanina Burkine Faso, osam Libanonaca, četiri Alžirca, dva državljanina Luksemburga, jedan Švicarac, jedan Nigerijac, jedan Kamerunac, jedan Ukrajinac i jedan Rumunj, javlja BBC.  Međutim, libanonski službenici tvrde da je na letu bilo barem deset njihovih državljana.

14:56 - 'Mogu potvrditi da je avion pao', rekao je službenik Alžirske avijacije, međutim odbio je dati više detalja gdje se to točno dogodilo i što je bio uzrok pada, javlja Reuters.

14:37 -  U potragu za nestalim zrakoplovom uključila su se dva francuska borbena aviona, javlja Sky News.

14:20- Zračna luka s koje je uzletio zrakoplov u Burkini Faso, objavila je grafički prikaz mjesta na kojem je posljednji put stupila u kontakt s posadom, dok arapski mediji javljaju da je vrlo vjerojatno da je avion pao u rijeku Niger.

 

 

 

14:16 - Meteorolog Nick Wiltgen objavio je satelitsku snimku područja rute na kojoj je bio putnički zrakoplov, na kojoj se vidi kako je ondje u vrijeme nestanka aviona s radara bilo oluja.

 

13:51 - UN-ove snage smještene u Maliju, potvrdile su BBC-u da se avion srušio na području između gradova Gao and Tessalit u Maliju.

Svi članovi posade, navodno su Španjolci.

13:45 - 'Služba zračne navigacije izgubila je kontakt s avionom Air Algerie koji je letio iz Ouagadougou u Alžir, 50 minuta nakon uzlijetanja', priopćeno je iz zračne kompanije, javlja Reuters.

U zrakoplovu se u vrijeme nestanka nalazilo 110 putnika i šest članova posade.

 

Nestali putnički avion uzletio je u 1:17 sati po lokalnom vremenu, te trebao u Alžir stići u 5:10 sati, ali nije došao do svoje destinacije.

Istražitelji upozoravaju: Nedostaju tijela žrtava!

Glavni grad Burkine Faso Ougadougou nalazi se južno od Alžira, a da bi došao do destinacije, avion je morao prijeći iznad teritorija Malija na čijem se sjeveru vode borbe.

Upravo je tijekom prelaska teritorija Malija kontrola leta izgubila kontakt s posadom.

'Avion nije bio daleko od Alžirske granice kada je posada zamoljena da promjeni smjer zbog loše vidljivosti i kako bi se spriječio sudar s još jednom letjelicom na toj ruti', rekao je izvor, prenosi Daily Mail.

Ubrzo nakon promjene smjera, izgubljen je kontakt sa zrakoplovom.

CCTV na svom je Twitteru objavio da se avion srušio u blizini glavnog grada Nigera, ali za to nema službene potvrde.

Većina putnika na zrakoplovu su Francuzi, potvrdilo je francusko Ministarstvo prometa. Nestali avion je u vlasništvu španjolske privatne kompanije Swiftair, a koristio ga je Air Algeira. (Hina/I.D./Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene