Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dva dana

2000 imigranata naguralo se u vlak, mađarske vlasti poručile: 'Ne idete nikuda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni kolodvor u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, otvorio je svoja vrata stotinama migranata nakon što je dva dana bio zatvoren.

Ljudi koji ispred kolodvora u Budimpešti čekaju od utorka ne bi li vlakom krenuli na daljnje putovanje prema zapadnim zemljama Europe su se međusobno naguravali ne bi li bili među prvima koji će se ukraci na vlak, piše BBC.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Viktor Orban Hoće li se predomisliti? Izvanredni samit: Važna odluka za Ukrajinu ovisi o Mađarskoj, no Orban i dalje postavlja svoje uvjete

No iako je migrantima ulazak na glavni kolodvor u Budimpešti  dozvoljen, za sada, prema voznom redu kolodvora, ni jedan vlak ne vozi prema europskom zapadu.

PRIZOR KOJI KIDA DUŠU More izbacilo tijelo mališana, svijet u apsolutnom šoku

S razglasa su se počele emitirati obavijesti da taj vlak ne kreće nikuda, no migranti iz njega ne žele izaći. "Pažnja molim, vlak s perona 8 ne kreće, molim vas napustite ga", ponavljalo se s razglasa. Mnogi su i dalje pokušavali ući u vlak sa svojom djecom kroz vrata i prozore, izvijestio je Reutersov fotograf.

Mađarske željeznice objavile su da nema vlakova koji voze za zapadnu Europu a to je potvrdio u Beču i glasnogovornik austrijske policije koji je izjavio da trenutačno nema vlakova koji voze iz Budimpešte za Beč s mađarske željezničke postaje Keleti.

Više od 2000 migranata kampiralo je ispred kolodvora Keleti koji je za njih bio zatvoren dva dana s obrazloženjem da Europska unija brani putovanje bez važećih dokumenata.

Povlačenje polciije sa stanice nije objašnjeno ali poklapa se s početkom sjednice parlamenta na kojoj se raspravljaju izmjene zakona kojima će se uvesti strože kazne za osobe koje ilegalno ulaze u Mađarsku.

Utjecajni zastupnik vladajuće stranke Gergely Gulyas kazao je kako će se amandmanima, koji bi se mogli usvojiti ovoga tjedna, smanjiti broj lilegalnih prelazaka granice "na nula" već do polovice rujna.

Ova odluka je stigla nakon sudjelovanja mađarskog premijera Viktora Orbana u razgovorima o migrantskoj krizi u Bruxellesu.

Broj migranata koji je u ovom vali stigao u Europu dosegnuo je rekordnu razinu, a samo u srpnju ih je stiglo 107.500. Njemačka očekuje dolazak 800.000 migranata što je četiri puta više od prošle godine.

Ovaj val migranata stvorio je veliko neslaganje i napetost u migracijskoj politici Europske unije.

Bugarska uhitila 125 migranata zbog ilegalnog ulaska u zemlju

Bugarske vlasti uhitile su 125 stranaca u prijestolnici Sofiji zbog ilegalnog ulaska u zemlju bez podnošenja zahtjeva za azilom, priopćilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova.

Glavni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Georgi Kostov izjavio je da će oni biti ispitani te da će možda dobiti status izbjeglica. (M.G./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene