Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

KOLIKO JE SIGURNA VAŠA DESTINACIJA ZA ODMOR? Na ova mjesta nikako ne idite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog posljednjih terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj i Tunisu, kao i sve češćih prijetnji džihadista o mogućim napadima, mnogi su već otkazali svoja putovanja u neke od zemalja u kojima su željeli provesti svoj godišnji odmor.

Zbog najmanje 30 Britanaca koji su stradali u Tunisu proteklog petka, britanska je vlada izdala kartu upozorenja od mogućih terorističkih napada. Na karti su označene zemlje u kojima postoji mogućnost od terorističkog napada.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijetio oružjem Policija pronašla eksplozivnu napravu i uhitila muškarca: Spriječen teroristički napad ekstremnih desničara? Slika nije dostupna Trećina kod prijatelja i rodbine Godišnji odmor na Jadranu provest će 60 posto Hrvata

Oko 400 tisuća Britanaca svake godine posjećuje i Hrvatsku, stoga ne čudi da se i naša zemlja našla na toj karti. Označena žutom bojom, na skali od najniže vjerojatnosti do one najviše za mogući teroristički napad, Hrvatska je označena kao bazna prijetnja. Nije najniža, a iza nje postoje još dva stupnja, prenosi Daily Mail.

Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španjolska, Francuska, Turska, Tunis i Egipat. Jednako kao i Britancima, ove su zemlje najčešći odabir mnogih Hrvata kao mjesta za godišnji odmor.

Popis gradova u kojima je najveća šansa za terorističkim napadom

Zona sa srednim stupnjem rizika od napada na teroriste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku. Britanska vlada napominje kako je u tim zemljama moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Vlada je osobito zabrinuta za one koji namjeravaju putovati na područje južnog Sinaja na kojem svakodnevno raste broj kriminalnih radnji te terorističkih napada koji nerijetko završavaju sa smrću snaga sigurnosti koje pokušavaju uvesti reda.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, Francuska se popela na ljestvici opasnih zemalja.

Na popisu stranih zemalja koje Britanci vole posjećivati, a možemo reći da ih vole i Hrvati našao se Tajland. Zbog nekoliko nerazjašnjenih ubojstava i ekspolozije bombi, britanska vlada savjetuje, ukoliko nije nužno, da se ne ide u područja Preah Vihear, na posjećuje hramove Ta Krabey, Ta Moan koji se nalaze na granici Tajlanda i Kambodže zbog velikog broja oružanih snaga koje se tamo nalaze te zbog prijetnje od izbivanja sukoba.

Prema prognozama britanske vlade u Španjolskoj postoji iznimno velika mogućnost od napada na turiste, osobito one britanske nacionalnosti, a osim Španjolske na visokom mjestu nalazi se i Izrael.

Zbog sukoba na području gaze, ne savjetuje se putovanje u Izrael. Sve one koji ne mogu izbjeći ovo područje upozoravaju kako se ni u kojem slučaju ne smiju približavati granici između Izraela i Libanona.

Napominju i kako na području Gaze, kao i duž egipatske granice postoji velika mogućnost od otmica.

Visoko na ljestvici nalazi se i Australija u kojoj je australska vlada 'crveni stupanj' od mogućeg terorističkog napada proglasila još u listopadu 2014. godine.

Nakon talačke krize u Sidneyu u kafiću i čokoladarnici, Autralija je postala opasnija.

Iako većina turista koja je posjetila Indoneziju nije osjetila nikakve prijetnje, postoje iznimno velike mogućnosti napada od strane islamskih ekstremista, zbog toga pozivaju svoje građane da pripaze ukoliko putuju na put osobito ako isti uključuje posjet za vrijeme uskršnjih, božićnih i novogodišnjih blagdana.

Što još britanska vlada savjetuje svojim stanovnicima u vezi posjeta Hrvatskoj možete pročitati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene