Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća vojska svijeta

VOJNA PARADA U KINI 'Nikad nećemo tražiti premoć, širenje i nametati patnju drugim nacijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je u četvrtak pobjedu iz 1945. protiv Japana koja je omogućila da se "od Kine stvori velika svjetska zemlja", označavajući početak velikog vojnog mimohoda.

"Velika pobjeda u ratu protiv Japana učinila je Kinu velikom svjetskom zemljom", izjavio je kineski predsjednik s Trga Tiananmen i najavio smanjenje broja pripadnika Narodne oslobodilačke vojske, najveće vojske na svijetu, povodom 70. obljetnice japanske kapitulacije.

Pročitajte i ovo Joe Biden i Xi Jinping Razmijenio novogodišnje čestitke Xi razmijenio čestitke s Bidenom: "Voljan sam surađivati radi promicanja svjetskog mira i razvoja" Xi Jinping Novogodišnje obraćanje Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno"

"Kina neće nikad tražiti premoć niti širenje. Nikada neće nametnuti tragičnu patnju drugim nacijama", kazao je predsjednik Xi prije pregleda kineskih postrojbi, stojeći u vozilu na Aveniji nebeskog mira.

"Najavljujem ovom prilikom da će Kina smanjiti broj vojnika za 300.000", kazao je Xi Jinping govoreći s "Vrata nebeskog mira" odakle je Mao Ce-tung proglasio rođenje Narodne Kine 1. listopada 1949.

SPREMNA IH NAPOKON OTKRITI Kina predstavlja moćnog 'ubojicu nosača'

Narodno-oslobodilačka vojska danas se procjenjuje na 2,3 milijuna pripadnika, a u prošlosti je već znatno smanjivana, posebice za predsjednika Jianga Zemina, u zamjenu za modernizaciju i znatno povećanje proračuna.

Oko 12.000 vojnika i 500 vozila krenulo je u paradu koju je nadlijetalo 200 aviona i helikoptera, simbola rastuće moći Kine na međunarodnoj sceni.

Glavni čelnici zapadnih demokracija, primjerice Barack Obama i Angela Merkel, nisu se odazvali pozivu, jednako kao ni japanski premijer Shinzo Abe, inicijator revizije miroljubive politike Japana koja iritira Peking.

Desetak novih balističkih raketa kineske vojske, DF-21D, nazvanih "ubojicama nosača aviona", predstavljeno je u četvrtak u Pekingu u okviru vojnog mimohoda kojim se obilježava 70. obljetnica japanske kapitulacije, prema snimkama državne televizije.

To novo naoružanje, raspoređeno na Trgu Tiananmen u četvrtak, izaziva zadnjih godina brojne špekulacije u vojnim krugovima oko njegove sposobnosti da modificira odnose snaga u Tihom oceanu.

Podignute na velikim kamionima-nosačima s 12 kotača, DF-21 D (DF-Dongfeng= istočni vjetar) te su rakete duge desetak metara a promjer im je oko jednog metra.

Kineski službeni tisak objavio je da je to prvi put da su izložene pogledu javnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene