Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ledeni pogled

MIRAN I OPUŠTEN, A ONDA... Kako se Vladimir Putin ponaša u kriznim situacijama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško je u slučaju krize predvidjeti kako će se ponašati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Teško je predvidjeti kako će se u kriznim situacijama ponašati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Sasula uvrede Prijetila ravnatelju KBC-a jer nije dobila specijalizaciju: "Crknite Hercegovci, pi*ka vam materina ustaška'" Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama

Kada je Turska srušila ruski bombarder 24. studenog brzo je pokazao bijes. No, ponekad čeka i na teške situacije reagira sasvim neočekivano.

Samo nekoliko sati nakon što je Su-24 oboren Putin je izjavio kako se radi o zabijanju noža u leđa od strane pomagača teroristima. Upozorio je i da će to imati ozbiljne posljedice na odnose Moskve i Ankare. Njegova retorika bila je eksplozivna, no ponekad je, čini se, isporučena uz svjesnu dozu suzdržanosti.

Obično ne reagira tako brzo na napade na Rusiju i njezin narod.

NAJLJUĆI PROTIVNIK 'Putin vodi Rusiju u kolaps'

Nakon bombaških napada na Volgograd u prosincu 2013., u kojima je život izgubilo više od 30 ljudi, čekao je dva dana prije nego je prekinuo tišinu i poručio da će teroristi biti uništeni.

Slična, odgođena reakcija dogodila se i nakon rušenja zrakoplova u Egiptu pri čemu je poginulo 224 ljudi. Tragedija se dogodila 31. listopada, ali tek se 2. studenog Putin pojavio na televiziji kako bi izrazio sućut obiteljima i prijateljima žrtava.

Njegovo odgađanje zgrozilo je brojne korisnike društvenih medija. 'Minuta šutnje ruskog predsjednika traje već više od jednog dana', bio je jedan od komentara na Twitteru.

Službena objava da je zrakoplov uništila teroristička bomba bila je predmet vrlo pažljivog upravljanja medijima od strane Putina i njegovih spin doktora.

Miran i opušten, a onda...

Na summitu G20 u Turskoj novinari su ga zamolili da komentira istragu, a on je poručio da je prerano za donošenje zaključaka. Bio je miran i opušten.

Nekoliko sati kasnije, na kasnom sastanku sa sigurnosnim dužnisnicima u Kremlju, na kojem je potvrđen uzrok katastrofe, njegovo ponašanje u potpunosti se promijenilo.

Gledajući ravno u kameru, s pauzama i uzdasima između rečenica, Putin je poručio da će 'kriminalci' koji su proveli napad na zrakoplov biti ulovljeni i kažnjeni gdje god da se nalaze. Ledenog pogleda poručio je da bi trebali shvatiti da je odmazda neizbježna.

BBC je ovu izjavu usporedio s Putinovom izjavom nekoliko dana nakon rušenja malezijskog zrakoplova MH17 iznad Ukrajine u srpnju 2014. godine kada su se već pojavile sugestije da je odgovorno rusko oružje i ruski separatisti.

Putin čeka ispriku, a Erdogan odgovara: 'Odgovorit ćemo na isti način!'

U 1.30 sati ujutro pojavio se u eteru Rossiya 24 televizijskog kanala i poručio kako nitko nema pravo koristiti tragediju za svoje političke svrhe, te da narod ne bi trebalo dijeliti nego ujedinjavati.

Neuobičajeno, činilo se kao da Putin osjeća teret svog ureda. Imao je tamne krugove oko očiju i bio je blijed. Prema riječima političkog analitičara Stanislava Belkovskya izgledao je kako da nije spavao nekoliko dana, te da je očito bio nervozan i posrtao.

To se ne može reći za njegove nastupe nakon nedavnog rušenja aviona na sirijskoj granici.

Neće odustati

Komentatori smatraju da se za noćni istup nakon rušenja MH17 odlučio jer je bio usmjeren međunarodnoj publici. Obratio se tik prije prime-timea u SAD-u.

KAO DR. STRANGELOVE Otkrivena Putinova 'ratna soba'

Belkovsky se pokazao kao vrlo mudar čitatelj Putinove psihologije oko slučaja MH17. Možda je bio u kutu, rekao je u to vrijeme, ali to ne znači da će odustati.

I ovaj put, nakon ruđenja Su-24, njegovo ponašanje ukazuje da je malo vjerojatno da će odustati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene