Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sve sojeve virusa

REVOLUCIJA U MEDICINI Znanstvenici otkrili 'sveti gral'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Univerzalno cjepivo za gripu, ono koje bi omogućilo da se naš imunosni sustav bori sa svim vrstama virusa gripe dugi period godina znanstvenici su nazvali 'svetim gralom' među cjepivima.

Pronalazak takvog univerzalnog  lijeka bilo bi najveće otkriće od pronalaska formule za penicilin koje bi moglo spasiti živote tisuće ljudi svake godine, a znanstvenici su mu se približili za još jedan korak.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Sve se mijenja iz sata u sat Istraživanje Dnevnika Nove TV: Kako su svi šokovi i preokreti utjecali na građane? Evo što misle o Milanoviću, Plenkoviću i izborima Goran Tešović, infektolog NEMA MJESTA PANICI Infektolog za Dnevnik Nove TV objasnio možemo li razlikovati prehladu, gripu i koronu: "Naglašeni su neki opći simptomi"

Dvije različite skupine znanstvenika prošlog su tjedna objavile rezultate istraživanja koji ukazuju na pronalazak jedinstvenog cjepiva koji omogućava zaštutu organizma od zaraze svih vrsta virusa gripe. Iako će do njegove proizvodnje i puštanja u prodaju proći još nekoliko godina testiranja, znanstvenici su ovo otkriće nazvali revolucijom u borbi s gripom.

Novi soj ptičje gripe prvi put u Europi na njemačkoj farmi

'To su iznimno obećavajuća istraživanja, ne vidim nikakav problem s njima. Ono što je pred nama je analiza i dokaz da u stvarnosti djeluju. To je jedino pitanje čiji nas odgovor u ovom trenutku zapravo zanima', rekao je za Huffington post dr. Peter Palese, stručnjak za gripu Mount Sinai bolnice u New Yorku.

Jedna je skupina znanstvanika, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine, testirala novi oblik cjepiva na miševima i tvorovima u laboratoriju, dok je druga skupina znanstvenika, čiji je rad objavljen u časopisu Science, cijepivo na majmunima.

Obje skupine znanstvenika otkrile su da je cjepivo utjecalo na podizanje razine imuniteta u borbi s obje vrste virusa gripe, H1N1, poznatijeg kao virus svinjse gripe i tipa H5N1, odnosno ptičje gripe. Dosadašnja su cijepiva štitila smo od jedne vrste virusa.

U slučaju da se i utvrdi kako cjepivo ima ista svojstva kod ljudi, biti će potrebno dugi niz godina prije nego se nađe na policama ljekarni. No ukoliko se potvrde njihove tvrdnje, kažu kako bi u roku od 10 godina mogli imati cijepivo koje štiti od svih poznatih sojeva gripe.

Clj je, kažu stručnjaci, proizvesti cijepivo koje bi organizam štitilo duže vrijeme, a redovita cjepljenja protiv gripe svesti na jednom u 10 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene