Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Školarkin seminar

NA RUBU SUZA čitala svjedočanstva o brutalnom načinu života Jehovinih svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ona ih je napustila.

Školarka koja je napustila Jehovine svjedoke nakon što je otkrila njihov navodni propust da zaštite ranjive žene, obrušila se na organizaciju u upečatljivom govoru pred svojim razrednim kolegama.

Pročitajte i ovo Obljetnica Oluje - 4 Oluja njihovih života Sjećanja branitelja koji su bili na prvoj crti obrane: "Nisu oni ginuli ni za HDZ ni za SDP, imali su svoje ideale, a sad kad ovo vidiš…" Dejan Čikeš iz Jehovinih svjedoka (Foto: Dnevnik.hr) Krštenja u Areni Više od šest tisuća Jehovinih svjedoka okupilo se u Zagrebu na trodnevnom kongresu

Jedva suzdržavajući suze, jedna školarka se prisjetila osobnih iskustava koje je proživjela kao pripadnica Jehovinih svjedoka te kako su je učili da će svi koji ne pripadaju toj religiji, uključujući i njezinog oca, biti poslani u Armagedon, što je sinonimna za buduću bitku u kojoj će Bog intervenirati i uništiti vojske Antikrista kao što je to predviđeno u Bibliji. Armagedon je postao općenit naziv koji se odnosi na kraj svijeta,

Naglasila je i kako je niska pozicija žena u hijerarhiji te organizacije te kako ih se smatra inferiornima muškarcima, piše Independent.

'One ne mogu učiti muškarce. Ne mogu čak ni govoriti za govornicom pred muškarcima, kao što to ja sada radim. One ne smiju ni preispitivati odluke koje donose muškarci. To bi bila kleveta', rekla je školarka.

Izdvajanje članica od ortodoksnosti doktrine crkve i prakse je zabranjeno, jer ih u tom slučaju izbjegavaju religijski vođe. Obeshrabruje se neovisno mišljenje te se smatra da ga je uveo vrag.

Michaela je zlostavljao vlastiti otac, a roditelji su mu bili Jehovini svjedoci

Najšokantniji navodi odnose se na žene s kojima je djevojčica razgovarala, članicama Jehovinih svjedoka, koje su željele ostati anonimne.

Jednu, koju je djevojčica radi zaštite identiteta nazvala Jane, navodno su ispitivali starješine škole, nakon što je bila silovana na poslu. Starješine su joj rekle da je mamila muškarce načinom na koji se odijeva te da su muškarci 'samo ljudi'.

Kako bi joj bilo oprošteno i da izbjegne isključivanje iz Crkve, Jane se morala odijevati konzervativnije, dati otkaz te odbaciti tužbu protiv napadača.

Drugu, koju je djevojčica nazvala Donna, navodno je zlostavljao jedan pripadnik kongregacije kada je bila mala djevojčica, ali ona nikome nije rekla jer je znala da on neće biti kažnjen.

Donna je zlostavljana i fizički i psihički 14 godina svog braka i kada se obratila starješinama, rečeno joj je da je sve njezina krivica i da mora biti bolja žena. Kada se Donna naposljetku razvela od supruga, izbačena je iz Crkve, što znači da nije mogla razgovarati s prijateljima i obitelji koji su pripadnici Jehovinih svjedoka.

'Kako bi sve bilo još gore, njezinu djecu uče da ne pričaju s njom jer je zla, izolirao ih je njezin bivši muž i ne znaju ništa drugo osim te religije. A oni se također boje razočarati svog oca i svog boga', rekla je djevojčica.

'Ta religija odvaja sposobne i majke pune ljubavi od njihove djece. Ništa ne može biti više devastirajuće za majku', rekla je ona.

Jehovini svjedoci već su se borili s prijašnjim navodima o ušutkavanju žrtava seksualnog zlostavljanja, kako bi izbjegli sramoćenje crkve, ali su uvijek zdušno nijekali da su učinili išta pogrešno.

2015. sud u Kaliforniji naredio je Watch Tower Society, kompaniji koja vodi Jehovine svjedoke, da plati 2,8 milijuna dolara odštete nakon što sudu nisu dali uvid u podatke o zlostavljanju člana kongregacije, koje je vodilo do seksualnog zlostavljanja devetogodišnjakinje.

Nakon što je otkrila sve što su Jehovini svjedoci skrivali, školarka koja je pred kolegama održala govor, odlučila je da ne želi imati veze s tim. 'To je religija koja zagovara ljubav i prihvaćanje, ali stvarnost je da je sve uvjetovano . Ljubav i prihvaćanje događaju se samo dok članovi prakticiraju apsolutnu poslušnost i ništa ne preispituju', dodala je.

'Ova religija uništava živote, uništava obitelji i to rade a da ih nitko ne provjerava... jer vrlo su dobri u ušutkavanju ljudi koji su to pokušali', zaključila je školarka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene