Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Andrija Jarak iz BiH

"Zahtjev za revizijom presude gotovo uništio ionako loše odnose"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon šest sati završila je maratonska sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj je razmatran zahtjev za revizijom presude suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Bošnjački predstavnici napustili su sjednicu jer ih, kažu, rasprava podsjeća na negiranje genocida.

"Netom je završila maratonska sjednica, koja je trajala gotovo šest sati. Skupština je donijela ukupno 12 zaključaka, no najvažniji od njih svakako je onaj da je zahtjev za revizijom koji je podnio bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović neustavan i nelegitiman, jer, kako tvrde u Skupštini Republike Srpske, on je to podnio kao pojedinac, bez suglasnosti druge dvojice članova Predsjedništva.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

Podsjećaju da se sve odluke Predsjedništva BiH moraju donijeti konsenzusom sva tri člana ili barem većinom od dva glasa", javio se uživo iz Banje Luke reporter Nove TV Andrija Jarak. Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je danas zahtjev za revizijom presude suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva, odmah je rekao da je za njega neprihvatljiv zahtjev za reviziju, a hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović nije se jasno odredio o reviziji, no rekao je kako ne želi sudjelovati u preglasavanju oko tako bitne odluke za budućnost BiH.

Milorad Dodik je danas ispred SNDS-a u svom poznatom stilu zatražio da svi predstavnici srpskog naroda u državnim institucijama odmah napuste te institucije, međutim oporba se nije složila s takvim njegovim zahtjevom.

Sve srpske stranke su ovdje suglasne da je ovo brutalni napad na institucije BiH i jedan pojedinac to ne može raditi. Bošnjački predstavnici napustili su današnju sjednicu Skupštine, kažu da ih ova rasprava podsjeća na negiranje genocida. Srpski predstavnici tvrde da oni ne negiraju zločine, ali da postoji pravna procedura kako se to mora završiti.

Danas je Međunarodni sud pravde u Haagu poslao pismo članovima Predsjedništva. Bakir Izetbegović kaže da se u tom pismu od njih trojice traži da se izjasne o tome je li gospodin Sakib Softić legitimni pravni predstavnik BiH ili nije.

Dakle, nakon referenduma, nakon postrojavanja vojske na neustavnom Danu Republike Srpske, sada je ovaj zahtjev za reviziju dodatno narušio i, rekao bih, gotovo uništio ionako loše političke odnose u BiH", kazao je Jarak.

Entitetska parlamentarna većina iza koje stoji Dodik osudila je kao neustavno ponašanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kojega drže odgovornim za pokretanje postupka revizije, zaključcima su zatražili hitno ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) a od srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH traže da onemoguće donošenje odluka na državnoj razini "sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužiteljstvom BiH, status državne imovine i druga pitanja".

Zatražena je i što brža izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi se iz njegova sastava eliminirali strani suci, piše Hina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene