Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Supruge džihadista

OTKRIVENO Što se zapravo dogodi sa ženama koje se priključe IS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako mnoge od njih odu s naivnim idejama o uvjetima koje će 'uživati' kod novog supruga, realnost je posve drugačija...

Nebrojeno puta smo već čuli što se događa s mladim djevojkama i ženama koje se odlaze pridružiti terorističkoj organizaciji tzv. Islamskoj državi. Te su priče redom tragične i uglavnom svjedoče o potpunoj podređenosti žena i njihovoj ulozi robinja IS-ovih boraca.

Pročitajte i ovo Kurdi (Foto: Arhiva/AFP) Bliski istok Sirijski pobunjenici uz američku potporu izbacili IS iz grada Hadžina Slika nije dostupna NOVO SJEDIŠTE Rusi upozoravaju: "Teroristi IS-a pobjegli su u Afganistan i imaju više od 10.000 boraca, a SAD ih podcjenjuje"

Osim što se radi o najčešće vrlo mladim ženama, često su to i tinejdžerice ili djeca, a nitko nije pošteđen užasnih „običaja“ seksualnog i drugog nasilja koje se nad njima provodi.

BBC opisuje položaj žena koje otputuju u Siriju, a koje otkriva istraživanje Instituta za strategijski dijalog i Međunarodnog centra za istraživanje radikalizacije sa King's Collega u Londonu. Pokazalo je da većini žena bude obećano da će kada dođu postati „supruge džihadista“, ali da ubrzo otkriju surovu stvarnost. Žene, kojih se samo iz zapadnih zemalja IS-u pridružilo oko 550, često nakon dolaska dobiju vrlo aktivnu ulogu u borbi za radikalne islamiste.

Britanske tinejdžerice pobjegle muževima džihadistima, ISIS bjesomučno traga za njima

Ženama koje bivaju regrutirane, bez obzira na njihove razloge zašto su se pridružile IS-u, jedan od najvažnijih zadataka postane „vjerno služiti svom dodijeljenom suprugu“ i rađati iduću generaciju džihadista.

U izvještaju stoji i kako se preko društvenih mreža privuče jako velik broj djevojaka, o čemu su neke koje su bile uhićene i posvjedočile.

Iako mnoge od njih odu s naivnim idejama o uvjetima koje će 'uživati' kod novog supruga, većina ipak živi u lošim uvjetima, često bez struje i osnovnih potrepština, a ubrzo ostanu udovice jer im muževi poginu u borbama.

Džihadisti zatočili pa pustili majku koja je u Siriju došla po svoje kćeri

Melanie Smith, jedna od autorica izvještaja koja je istraživala život regrutiranih džihadistica, kaže kako su otkrili jedinstvenu perspektivu „zapadnih“ žena koje same odlaze živjeti u tzv. Islamsku državu.

„Preko društvenih mreža često saznamo o lošim uvjetima u kojima žive te žene, koje budu izolirane i nalaze se unutar ratnih zona na područjima koje kontroliraju teroristi“, kaže Smith.

Utvrđeno je i da su programi koji bi trebali djevojke spriječiti da pristanu pridružiti se IS-u „brojčano premali, loši i slabo informativni“.

Izvještaj je pokazao i veliku potrebu za više ženskih mentorica koje bi radile s djevojkama i 'deradikalizirale' njihove poglede koje im 'usade' islamisti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene