Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao dopis

IZ BEOGRADA ĆE PRAZNIH RUKU: Brammertz se vraća u Haag bez Šešelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz otputovat će nakon redovitog posjeta Beogradu bez haškog optuženika Vojislava Šešelja, javili su beogradski mediji, dodajući da bi se Šešelj ipak mogao vratiti u Den Haag u najkraćem mogućem roku.

Kako je potvrđeno u srbijanskom ministarstvu pravosuđa, iz Den Haaga je tijekom dana stigao dopis kojim se traži povratak vođe Srpske radikalne stranke (SRS), ali mediji ne javljaju nikakve druge pojedinosti o tom dopisu.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Navodno bi se haški optuženik trebao vratiti 26. svibnja, ili u "najkraćem razdoblju nakon toga". Šešelj je već ranije nekoliko puta izjavio da se neće dragovoljno predati ICTY-u "ali da neće ni bježati".

Glavni tužitelj ICTY-a, koji boravi u dvodnevnom posjetu Beogradu uoči podnošenja redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s Haškim tribunalom razgovarao je tijekom dana s najvišim državnim dužnosnicima i pohvalio rad službi za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije.

JOŠ SAMO 4 DANA SLOBODE Šešelj se vraća u Haag!

Brammertz je razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem, tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem te ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991.-93., prvostupanjsko je vijeće na privremenu slobodu pustilo krajem prošle godine iz humanitarnih razloga, radi liječenja.

Žalbeno vijeće je 30. ožujka naložilo prvostupanjskom vijeću ICTY-ja da opozove odluku o njegovu privremenom oslobođenju zato što je izjavom da se neće dragovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva temeljna uvjeta za ostanak na privremenoj slobodi.

Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. veljače 2003. kada se dragovoljno predao. Suđenje mu je započelo 2007., a izricanje presude je bilo zakazano za listopad 2013., ali je odgođeno zbog izuzeća suca.

Vojislav Šešelj se 12. studenog 2014., nakon gotovo 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene