Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

O referendumu u RS: Dodik nije Putin, BiH nije Ruska Federacija, a RS nije Krim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Nove TV, Ivana Petrović, u Banja Luci prati stanje uoči nedjeljnog referenduma u Republici Srpskoj.

Evo kakvi su dojmovi reporterke Ivane Petrović iz Banja Luke dan prije referenduma. Na pitanje osjeti li se nervoza na ulicama Banja Luke i kako građani reagiraju na duge cijevi, odgovorila je sljedeće:

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja"

'Vjerojatno se izjava gospodina iz sigurnosnog aparata Republike Srpske odnosi na neke druge dijelove Republike Srpske, pretpostavljam na mjesto srebreničkog genocida, jer u Banja Luci dugih cijevi nema, grad je miran, uobičajen subotnji dan. Po ničemu se ne bi reklo da se u nedjelju održava referendum koji je po mnogo čemu kontroverzan.

Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović javila se iz Banja Luke. Ta izjava je dodatno dizanje tenzija uoči ovog referenduma. Višedimenzionalno je kontroverzan. Svakako ima i međunarodnu dimenziju, dimenziju velikih igara na jednom malom euroatlantski neintegriranom prostoru u srcu Europe, ali i onu mnogo vidljiviju, a ta je da Dodik želi za sedam dana dobiti izbore. Nakon što mu je proteklih mjeseci rejting drastično padao i on se odlučio na jednu ovakvu priču.

Otvorio je eru referenduma. Najavljuje referendum o nepriznavanju tužilaštva BiH, o nepriznavanju sustava BiH koji doista može biti kapilarni put za referendum o odcjepljenju Republike Srpske iz BiH.

Međutim, on nije Putin, BiH nije Ruska Federacija, a RS nije Krim. Možda, hipotetski, ova situacija i dovede do toga da Vijeće sigurnosti u konačnici i pokrene reviziju Daytonskog sporazuma, koji je zastario i po kojem narodi BiH više ne mogu živjeti. Hrvati podržavaju ovaj referendum, što mi se čini, u predvečerje presude za Herceg Bosnu, najblaže rečeno politički neozbiljnim jer vjeruju da bi mogli dobiti treći entitet.

U svakom slučaju, treba početi razgovarati o federalizaciji BiH kao jedinoj mogućoj političkoj formi i koja drži ustavno-pravni kontinuitet ove zemlje od ZAVNOH-a do danas', izvijestila je Ivana Petrović.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene