Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Etničko čišćenje

Trgovina organima na Kosovu: EU ima dokaze za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagađa se da bi neki bivši pripadnici OVK, i bliski Thacijevi suradnici, mogli nakon ovog izvješća biti optuženi za ubijanje zarobljenika i krađu organa.

Clint Williamson, glavni tužitelj i šef specijalnog istražiteljskog tima EU danas je objavio izvješće o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji od 1998 do 2000. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

Kako je naveo, nema dovoljno dokaza da bi pokrenuli optužnice zbog trgovine organima na Kosovu, ali je istaknuo kako je praksa trgovine organima ipak postojala. No, tih slučajeva nije bilo na stotine kako je tvrdila srpska strana, već je utvrđeno desetak slučajeva. Ipak, to ne znači da neke optužnice neće biti podignute kasnije kada se formira Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, kazao je Williamson.

U tim su incidentima sudjelovali ljudi iz samog vrha OVK-a, ali nije želio otkriti jesu li te osobe još uvijek aktivne u politici i vojsci.

Međutim, Williamson je kazao kako imaju dokaze za silovanja, otmice, ubojstva, pa čak i ratne zločine. U to su bili, kako je rekao, umiješani lideri OVK-a, a njihove su akcije dovele do etničkog čišćenja Srba i Roma istočno od Ibra.

Istraga je pokrenuta prije tri godine, rezolucijom Vijeća Europe nakon izvješća Dicka Martyja o zločinima vezanim uz krađu ljudskih organa za vrijeme srpsko-albanskog sukoba na Kosovu.

Dick Marty, imenovan od Vijeća Europe, počeo je 2008. istragu o trgovini organima, i to na temelju tvrdnje bivše tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte, iznesene u knjizi 'Lov', da su kosovski Srbi, oteti tijekom NATO bombardiranja 1999. godine, prebacivani u Albaniju i da su im tamo vađeni organi, koji su krijumčareni u druge dijelove Europe.

Zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova upleteni u trgovinu organima?

Njegovo je izvješće u siječnju 2011. prihvatila Parlamentarna skupština Vijeće Europe, a kao vođe ubijanja i vađenja organa zarobljenika, najvećim dijelom Srba, ali i nekih Albanaca, navedeni su pripadnici 'Dreničke grupe' paravojne formacije OVK, na čijem čelu je, kako je rečeno, bio sadašnji premijer Kosova Hashim Thaci.

Thaci je odmah nakon objavljivanja izvještaja odgovorio na optužbe, tvrdeći da će tužiti Martyja za klevetu. Marty je, međutim, nedugo nakon toga na Kosovskoj RTV precizirao da nikad nije tvrdio da je Thaci bio direktno upleten u trgovinu organima, ali da je teško zamisliti da nikada ništa o tome nije čuo.

BBC je izvještavao da postoje brojni dokazi da je veći broj Srba i Albanaca bio u tajnim zatvorima na sjeveru Albanije te da su ti zatvori bili pod kontrolom OVK-a.

Da se nešto ipak događalo, pokazuje i presuda iz 2013. godine petorici liječnika iz kosovske klinike Medicus za trgovinu organima a ta se klinika spominje i Martyjevom izvješću oko krijumčarenja organa u ratu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene