Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašno iskustvo

Ispovijest preživjeloga: 'Kada sam ih vidio osjetio sam olakšanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John O'Brien među prvima je uspio pobjeći iz kafića u kojem ih je zatočio Man Haron Moris.

Jedan od zarobljenih u nedavnoj talačkoj krizi u Sydneyu, 82-godišnji John O'Brien novinarima je ispričao kako nikada nije osjetio toliko olakšanje kao kada je zašao za ugao i ugledao naoružane policaje koji su ga čekali.

Pročitajte i ovo Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen Ilustracija nevrijeme u Sydneyju Udario ih grom: Četiri osobe pronađene bez svijesti, prevezli ih u bolnicu

U talačkoj krizi život su izgubile tri osobe, majka troje djece Katrina Dawson, menadžer kafića Tori Johnson, ali i 50-godišnji napadač Man Haron Moris. Petnaest taoca je preživjelo.

'Ja sam samo išao kod okulista pregledati oči, a onda sam otišao do Lindta na brzu kavu', ispričao je O'Brien koji je danas zahvalan jer se vratio kući. O detaljima što se događalo u kafiću za vrijeme opsade koja je trajala više od 16 sati nije mogao govoriti zbog policijske istrage.

'To je grozno upozorenje. Moramo izvući pouku iz ove drame'

Izrazio je sućut obiteljima i prijateljima dvoje stradalih taoca i uputio zahvalnost policiji i djelatnicima hitnih službi za posao koji su odradili. On je bio među prvim taocima koji su pobjegli iz kafića. Ispričao je kako je napadač od njega zatražio da legne na pod, ali odbio je njegov zahtjev rekavši mu da je prestar za ležanje na podu.

Tisuće ljudi ostavilo je cvijeće blizu mjesta tragedije kako bi odali počast žrtvama.

Još uvijek nije jasno kako su dva taoca poginula, ali prema tvrdnjama izvora ABC-ja, Johnson je pokušao zgrabiti napadačevo oružje kada mu se učinilo da je zaspao. Gospođa Dawson navodno je štitila svoju trudnu prijateljicu od vatrenog oružja.

Napadač iz Sydneya bio je poznat kao sigurnosna prijetnja: 'Mučili su me zbog političkih uvjerenja'

Premijer Tony Abbott Monisa je opisao kao luđaka i priznao kako se sustav očito nije na odgovarajući način pozabavio ovim pojedincem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene