Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimio kako izgledaju borbe protiv ISIS-a

Hrvatski fotoreporter na granici Iraka i Sirije - Je li potpuno srušeni Sindžar početak kraja Islamskog Kalifata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski fotoreporter u Sindžaru obilazi opasna područja na kojima kurdski borci, Pešmerge i PKK pokušavaju uništiti snage Islamske države.

Hrvatski reporter Zoran Marinović obišao je prvu liniju fronte u Sindžaru. U potpuno razorenom gradu, u kojem rijetko koji zid još stoji, a kamoli kuća, irački Kurdi brane svoje položaje. S druge strane su borci Islamske države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajna Sindžara ŠOKANTNE SNIMKE Ovdje su se skrivali dok ih Pešmerge i koalicija nisu uništili Slika nije dostupna Nije mu svejedno Hrvatski fotoreporter pred odlazak na jedno od najopasnijih mjesta na svijetu: 'Dolje sada sve miriše na kaos'

'Prvu liniju fronte drže pešmerge i 200 metara odavde nalazi se položaj ISIL-a koji su se sa Sindžara povukli prije 15-ak dana. Američki avioni cijelo vrijeme nadlijeću ovo područje, a jučer su ga u više navrata i bombardirali. ISIL s druge strane pali naftu kako bi dim prekrio aktivnosti i zaklonio pogled tim bombarderima. Zanimljiva je ovdje suradnja između američkih obavještajaca koji s brda nadziru i kontroliraju letove i s druge strane Radničku partiju i pešmerge koji odrađuju sve ove aktivnosti na tlu', rekao je Zoran Marinović.

Fotoreporter Zoran Marinović prije odlaska u Irak: 'Dolje sada sve miriše na kaos'

Na tlu se zajedno bore muškarci i žene. Oko 7.500 kurdskih boraca kojima su se pridružili i Jazidi, pripadnici vjerske manjine, krenulo je u oslobađanje Sindžara. Ovaj grad, sada bez stanovnika ima i strateški i simboličnu važnost.

'Danas možemo reći da je bitka za Sindžar gotova. Kurdski borci, pešmerge i PKK, uspjeli su presjeći strateški vrlo bitan put 46 koji povezivao dva najveća ISIL-ova uporišta, Raku u Siriji i Mosul u Iraku. Tako je na ovom mjestu, na glavnom gradskom trgu, kalifat podijeljen na dva dijela. Osjeti se veliki pritisak da potpuno srušeni grad ne bi opet pao u ruke džihadista, ali svi pokušaji, napad ili grupiranja završavaju udarom koalicijskih snaga', dodao je Marinović.

Kako bi se zaštitili upravo od bombardiranja iz zraka, džihadisti su se u Sindžaru skrivali u tunelima. Protežu se stotinama metara i vode od kuće do kuće. I to pokazuje koliko je teška bila akcija oslobađanja Sindžara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene