Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radni posjet

Grabar-Kitarović u utorak će u Mađarskoj tražiti objašnjenje za OECD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u subotu u Krapini da će u utorak, kada odlazi u radni posjet Mađarskoj, od vodećih ljudi te zemlje zatražiti objašnjenje o najavi Mađarske da kani uskratiti Hrvatskoj potporu za ulazak u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U izjavi novinarima u Krapini gdje je pratila završnu večer Festivala kajkavskih popevki, predsjednica je ponovila svoju raniju izjavu da je iznenađena odlukom susjedne zemlje da ne podupre ulazak Hrvatske u OECD. "U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatno objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati", najavila je predsjednica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer poručuje 'Ja sam Zoran Milanović, nisam Khuen Hedervary' Slika nije dostupna Predsjednica upozorava 'Svejedno tko je na granicama, poanta je da Hrvatska svoje ne kontrolira'

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju. U priopćenju koje je u petak prenijela mađarska agencija MTI, Budimpešta navodi da su stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatsko postupanje prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju glavni razlozi povlačenja potpore hrvatskoj kandidaturi.

"Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi kao INA i MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga'', rekla je hrvatska predsjednica u razgovoru za televiziju koji će u cijelosti biti emitiran u nedjelju.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela INA-e. Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u slijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Pritom je istaknula da "preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti" te je dodala "Isto je s Mađarima''. OECD ima trenutačno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Hrvatska je o svojoj namjeri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine. Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene