Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva faza

GOTOVO JE Mađarska dovršila ogradu na srbijanskoj granici, može li zaustaviti imigrante?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je dovršila postavljanje ograde od bodljikave žice koja treba spriječiti ulazak tisuća izbjeglica koji navaljuju u tu zemlju iz Srbije, priopćilo je u subotu ministarstvo obrane.

"Prvi dio ograde na granici dovršen je dva dana prije roka 31. kolovoza", ističe mađarsko Ministarstvo obrane u večerašnjem priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Slika nije dostupna UN i Vijeće Europe kritizirali odluku Mađarska započela izgradnju ograde duž granice sa Srbijom

Ipak, ograda od triju redova bodljikave žice postavljenih jedan na drugi na dužini od 175 km na granici sa Srbijom ne sprječava izbjeglice da je probiju, izvijestio je ovih dana AFP s terena.

Ograda će se dopuniti drvenom barijerom visokom četiri metra koju je već počela graditi mađarska vojska, navodi ministarstvo obrane.

'Mađarski zid otežava patnju migranata, a koristi krijumčarima'

Da bi se taj projekt premijera Viktora Orbana, koji je velikom većinom potvrđen u mađarskom parlamentu 6. lipnja, u cijelosti završio trebat će još nekoliko mjeseci.

Postavljanju ograde protiv izbjeglica, kakve Grčka, Bugarska i Španjolska već imaju na vanjskoj granici EU-a, protivi se Srbija, zemlja koja želi ući u EU. No granični prijelazi ostat će otvoreni.

Mađarska je u zadnje dvije godine postala jedna od glavnih tranzitnih zemalja EU-a za izbjeglice koji žele u Austriju i u Njemačku. Većina ih dolazi iz Iraka, Afganistana, Sirije i s Kosova.

Samo ovog tjedna desetak tisuća ih je prešlo mađarsko-srbijansku granicu.

Ondje je na mađarskoj strani trenutačno raspoređeno tisuću pripadnika granične policije a još 2000 bit će operativno od 1. rujna, objavila je vlada u Budimpešti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene