Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vatrena stihija na kritičnom području

KAOS U KANADI Blokirani izlazi iz grada, goriva nema, evakuira se 80.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanada je suočena s najvećom evakuacijom u povijesti te države zbog šumskog požara, koji je izmaknuo svakoj kontroli. 80.000 stanovnika grada Fort McMurray na zapadu Kanade, u provinciji Alberta napustilo je svoje domove pred vatrenom stihijom i po naredbi lokalnih vlasti.

Vatrogasci se pripremaju na još jedan paklen dan u Fort McMurrayju, koji se nalazi u provinciji Alberta, a vrijeme im nikako ne ide na ruku, jer je i dalje vrlo toplo i suho pa ne mogu vatru nikako staviti pod nadzor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija Ilustracija Obustavljen promet Policija u Amsterdamu evakuirala stanicu metroa: Na mjestu događaja stručnjaci za eksploziv

Kompanija Shell je već zatvorila jedan rudnik naftnog pijeska, a u tijeku je i zatvaranje još jednog na tom području, zbog prijetnje širenja požara. Prioritet kompanije je, prema riječima šefa financija te tvrtke Simona Henryja, sigurnost i potpora lokalnoj zajednici, prenosi Reuters.

Regionalna vlada je u utorak naredila evakuaciju svih 80.000 stanovnika, no evakuacija se pokazala teškom zadaćom. Odlazak iz Fort McMurraya autocestom nije moguć jer je autocesta zbog požara zatvorena, a nastala je i nestašica goriva pa mnogi niti ne mogu otići svojim vozilima iz grada.

Dosad je grad napustilo oko 44.000 stanovnika, izvijestili su lokalni dužnosnici. Zasad nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj ili ozljeda. "To je katastrofa i smatram da nije fer što nam nisu dali da uzmemo barem svoje stvari sa sobom iako smo ih zamolili. Tako smo izgubili sve", kaže Joanne Bates, stanovnica Fort McMurraya.

Požar je izbio jugozapadno od grada još u nedjelju, a otad je promijenio smijer uz pomoć vjetra te u sam grad ušao u utorak. Prognoza potencijalnog intenziteta požara pokazala je najvišu razinu za to čitavo područje, a kanadski premijer Justin Trudeau poručio je da se čitava zemlja solidarizira u pomoći onima koji su ostali bez domova u požaru koji još uvijek bjesni na tom području.

"Kanada je zemlja u kojoj se pazi na svojeg susjeda i mi su tu jedni za druge u teškim vremenima", poručio je.

Prioriteti lokalnih vlasti su čuvanje ključne infranstrukture grada od požara, što uključuje i jedini most preko rijeke Athabasca i azuocestu 63, koja je jedini izlaz iz grada. Vlasti savjetuju i da se ne kreće na put ako se nema dovoljno osiguranog goriva, koje je ionako u nestašici na tom području.

Velika većina četvrti u gradu je uništena u požaru, 80 posto Beacon Hilla, te četvrti Abasand i Waterways. Na Beacon Hillu se nalazi 607 kućanstava, u kojima živi oko 2200 ljudi. Abasand je dom za 4900 stanovnika, a Waterways za njih preko 600.

Svi pacijenti iz bolnica u gradu su uspješno evakuirani.

Albertu vrlo lako moguće čeka duga i vrlo skupa sezona požara, kojoj je uvertira bila blaga zima s manje nego uobičajeno snijega te vrlo toplo proljeće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene