Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci podijeljeni

Gdje će najopasnija teroristička organizacija na svijetu biti za godinu dana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci su podijeljeni oko toga kako će se potencijalno širiti najopasnija teroristička organizacija.

Islamska država (IS), teroristička organizacija koja je sama proglasila kalifat, uspjela se u nekoliko godina iz manje grupe pobunjenika pretvoriti u veliku i opasnu organizaciju koja svaki dan pod izlikom 'islama' čini stravične zločine.

Pročitajte i ovo Kurdi (Foto: Arhiva/AFP) Bliski istok Sirijski pobunjenici uz američku potporu izbacili IS iz grada Hadžina Slika nije dostupna NOVO SJEDIŠTE Rusi upozoravaju: "Teroristi IS-a pobjegli su u Afganistan i imaju više od 10.000 boraca, a SAD ih podcjenjuje"

Napadi u kojima ne zazire i od zapadnih zemalja ili targetiranja zapadnih turista pretvorili su je u trenutačno najopasniju terorističku organizaciju na svijetu. No, gdje će IS zapravo biti za godinu dana od ovog trenutka? Independent.co.uk donosi pregled stajališta koje idu od onog da će se u međuvremenu smanjiti do onih koji smatraju da će biti moćnija no ikad. Ipak, svima im je zajedničko temeljno mišljenje: Islamska država je i iduće ljeto s nama.

Džihadisti u Siriji prvi put javno odrubili glave ženama

'Njihov narod gladuje i bolestan je, to će ih usporiti'

Daniel Koehler je direktor njemačkog Instituta za istraživanje radikalizacije i deradikalizacije (Girds):

'Islamska država transformirat će se u organizaciju sličnu al-Qaedi, koja djeluje više globalno. Unutar džihadističke ideologije premjestit će fokus s unutrašnjeg neprijatelja (Sirije, Iraka...) na udaljenog neprijatelja (SAD, Europa) i svoju taktiku pretvoriti u međunarodni terorizam.

IS ipak nema tolike sposobnosti da dugo vremena širi svoje akcije po svijetu, jer nisu toliko financijski jaki, nemaju ni jasno definiranu vlast, a već sada se bore s bolestima i gladi. Mnogi dijelovi njihove populacije trpe pod njihovom okupacijom, iako još pokoji dijelovi u IS-u vide boljeg vođu od primjerice iračke vlade. No, i to će se promijeniti jer ih IS ne može sve opskrbiti ni osnovnim potrepštinama.

ZLO OPET NA VIDEU: Džihadisti izrešetali troje dužnosnika u 'drive-by' pucnjavi

Kurdske i iračke snage kao i borbena podrška nastavit će borbu protiv IS-a na terenu. Isto tako će se više fokusirati na Siriju, jer tamo napadi imaju jači učinak. Jedina šansa IS-u da preživi dugoročno jest da se pretvori u globalno razvijenu mrežu.'

'Već funkcioniraju kao država, a imaju i neslužbene sljedbenike'

Farah Pandith s političkih znanosti na Harvardu, te bivši predstavnik stručnjaka iz muslimanske zajednice američke vlade:

'Ako pogledam naprijed, ovaj trenutak za godinu dana, smatram da sve jako ovisi o vodstvu državnih i antidržavnih aktera. Možda jedni i drugi nemaju isto mjesto na zemlji, ali jako sam zabrinut za njihovu virtualnu moć.

Virtualne, dakle neslužbeno organizirane vojske i dalje će biti aktivne u nastojanju da pomognu IS-u, a i dalje će postojati takve grupe koje su inspirirane radikalnom ideologijom. Već sada vidimo Islamsku državu koja počinje egzistirati kao funkcionalna država koja prikuplja poreze i provodi vlastite zakone, iako provedbu temelji na stravičnim i brutalnim metodama.'

'Žele ostaviti dojam da jačaju, širit će granice'

Charlie Winter, analitičar s 'think-tanka' Quilliam:

'Sve ovisi o tome što će se događati s vojnim snagama, no ono što možemo očekivati jest da će se IS više širiti svijetom kako vrijeme odmiče. Prošle godine u ovo vrijeme bilo je puno lakše razumijeti njihovu ideju i za što se uopće bore, kada su bili fokusirani samo na Siriju i Irak. No, sad su se proširili i primjerice Afrikom.

Objavljena snimka ubojice kako s oružjem u ruci trči plažom

Očekujem da će se možda proširiti Indonezijom i Filipinima, što bi se moglo dogoditi već idućih mjeseci. Ono što će vjerojatno nastojati napraviti jest ostaviti dojam da se svakako šire i jačaju, neprestano će se pokušati proširiti i prelaziti nove granice. To će raditi da ostave dojam moći na međunarodnu zajednicu.'

'Snaga i veličina iste, samo na različitim mjestima'

Hassan Hassan je jedan od osnivača Islamske države:

'Islamska će država za godinu dana biti onakva kakva je danas, a ovisno o daljnim akcijama postoji mogućnost da se ponegdje smanje njegove mogućnosti.

No, vrlo je moguće da se pak proširi u drugim područjima poput središnje Sirije. Do kraja idućih godinu dana IS će vrlo vjerojatno zadržati jednaku snagu i veličinu, samo možda ne u jednakom obliku.'

Robinje iz grada pokolja: Djevojčice (9) prisiljene na okrutan seks s džihadistima

'Za godinu dana su s nama, osim ako naprave veliku grešku'

Dr. Natasha Underhill, stručnjakinja za terorizam u Srednjem Istoku, sa Sveučilišta Nottingham:

'Organizacije poput IS-a imaju tendenciju postati ekstremne i brutalne, čak i prema onima koji prihvaćaju njihova radikalna stajališta. Čini se da IS postaje jači zadnjih godinu dana, i da ga radikalisti iz cijelog svijeta i dalje podržavaju, a spremni su čak i žrtvovati vlastiti život. Osim ako grupa ne napravi neku veliku grešku, poput užasnog prelaska granice u napadima, čini se da će biti s nama i za godinu dana u ovo vrijeme.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene