Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za ratne zločine

Francuska neće izručiti Haradinaja, Vlada Srbije najavila izvanrednu sjednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski prizivni sud objavio da je odbio izručenje Srbiji bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja koji je bio zapovjednik bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK- UCK) u ratu 1998-1999. Vlada Srbije najavila izvanrednu sjednicu.

Francuski sud odobrio je da se Haradinaj odmah pusti na slobodu iz pritvora.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Iz Vlade Srbije su, nakon vijesti da je odbijeno izručenje Haradinaja, najavili da će održati izvanrednu sjednicu u 11 sati zbog odluke da se Haradinaja oslobodi.

Francuske vlasti su pritvorile Haradinaja kada je doputovao u Francusku 4. siječnja na temelju tjeralice iz Srbije koja ga optužuje za ratne zločine tijekom pobune na Kosovu koje je tada bilo južna pokrajina Srbije. Uhićenje Haradinaja dodatno je zaoštrilo diplomatske odnose između Srbije i Kosova koje je proglasilo neovisnost 2008., uz potporu zapadnih zemalja koje su pozvale Beograd da prekine progon osoba povezanih sa sukobom.

Ramush Haradinaj, koji je u utorak izjavio da je zahtjev Srbije Francuskoj za njegovo izručenje "izravan poziv na rat", izrazio je tom prigodom uvjerenje da će francuske vlasti u četvrtak odbaciti zahtjev Srbije za njegovo izručenje. Srbija Haradinaja traži zbog sumnje da je počinitelj ili supočinitelj ratnih zločina nad srpskim civilima na Kosovu 1998. i 1999.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je u Srbiji još 2004., a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru. Haradinaj je pred Haškim tribunalom (ICTY) bio procesuiran s još dvojicom suradnika i 2012. je pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine, ali Beograd tvrdi da je tjeralica objavljena zbog djela koja nisu bila predmetom suđenja u Den Haagu.

Haradinajev brat Daut Haradinaj izjavio je ovaj tjedan u emisiji “Infobox” kosovske TV Dukađini da bi, ako francuski sud “pogriješi” i izruči Srbiji njegova brata Ramusha, mogao izbiti rat na Kosovu i da bi Kosovo moglo ostati bez ijednog Srbina, a ta je izjava izazvala oštre osude u Beogradu i nazvana "nedopustivom" i "opasnom". (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene