Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć dostupnih web alata

Otkrio lokaciju za obuku džihadista i to pomoću - Google Eartha!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eliot Higgins je britanski analitičar koji je iz svojeg doma u Leicesteru, više od 4.500 kilometara daleko od Sirije, razotkrio korištenje kemijskog oružja od strane sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Brown Moses bio je pseudonim 35-godišnjeg Eliota Higginsa, koji je o sirijskom sukobu počeo pisati na blogu od 2012. godine iz hobija. U Siriji nije nikad bio, niti zna arapski jezik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prijateljska vatra' Amerikanci greškom pobili one koje nisu trebali Slika nije dostupna PUTIN SASUO SVIMA U LICE 'Islamsku državu financira 40 zemalja, među njima i članice G20'

Higgins sada vodi web stranicu, koja je financirana tzv. "crowdfundingom" i nosi naziv Bellingcat.

Higgins tvrdi da je nedavno otkrio i lokaciju kampa za obuku džihadista Islamske države pomoću Google Eartha, lokaciju gdje je zvjerski smaknut američki novinar James Foley, kao i raketni bacač tipa Buk, kojim je možda oboren zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad Ukrajine i koji se nalazio u Rusiji.

Sve to Higgins je napravio unutar mjesec dana nakon dosegnutog cilja putem kickstarter kampanje. Sve to je i službeno nepotvrđeno, naravno.

Britanski muslimanski vođe na nogama: 'Zovite džihadističku tvorevinu NEISLAMSKOM državom'

Higginsov cilj je pomaganje u edukaciji novinara, aktivista i istraživača u geolociranju, potvrđivanju i istraživanju fotografija i videa koja se pojavljuju na društvenim mrežama.

"Toliko malo ljudi se ovim bavi da ih vjerojatno možete potrpati u minibus i sve ih sunovratiti niz liticu", slikovito se izrazio Higgins za Independent.

"Zapravo je najveći problem u tome što je to previše informacija za jednu osobu da ih pregleda", dodao je.

Higginsu je trebalo tri dana da pronađe lokaciju na kojoj je ubijen američki novinar James Foley.

"Većina stvari koje koristim su lako dostupne i vrlo dobro poznate. Puno koristim Google Earth i VLC media player. Doista, moji alati nisu toliko raznoliki, kad malo bolje promislim", rekao je Higgins.

Isto tako, Higgins koristi Google Maps, Flash Earth (koji koristi Bing karte) i Panoramio (stranice koje stavljaju tag na lokaciju na kojoj je neka fotografija napravljena).

Higgins je pojavu ISIS-a primijetio prvi put sredinom 2013. godine.

"Njihov video obznanjivanja uključivao je tri smaknuća na središnjem trgu u Raki. To je povelika izjava za jedan od prvih njihovih videa", istaknuo je Higgins.

Ako SAD i napadnu položaje džihadista u Siriji, Higgins smatra da će većinu toga moći vidjeti online, zbog broja korisnika društvenih mreža u toj zemlji.

"Organizirat ćemo opozicijske skupine po regijama ili gradovima. To je nešto što nitko dosad nije napravio u Siriji i to je velika šteta. Društveni mediji su dobar način da vas se upozori na stvari koje treba istražiti i potvrditi", zaključio je Higgins.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene