Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren novi front u Ukrajini

'Ako je to nalik ratu, izgleda poput rata i gine se kao u ratu, onda je to rat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U Ukrajini je rat', rekao je u petak ministar vanjskih poslova Poljske nakon izvanrednog sastanka NATO-a koji je potvrdio da se ruski vojnici bore u Ukrajini uz proruske pobunjenike, a zabrinutost su izrazili i njemački te češki šef diplomacije, prenosi agencija AFP.

'Ako je to nalik ratu, izgleda poput rata i gine se kao u ratu, onda je to rat', napisao je Sikorski na svom Twitter profilu.

Pročitajte i ovo Razoren grad Avdiivka Potencijalna opasnost "Ovako će izgledati baltičke zemlje ako ih napadne Rusija": Grozomorno upozorenje o sudbini europskih gradova Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

Sikorski je tako odgovorio švedskome šefu diplomacije Carlu Bildtu koji je napisao da stvari treba nazvati njihovim imenom i da je 'to druga ruska invazija na Ukrajinu u godinu dana'.

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier u petak je, otvarajući neformalni sastanak s europskim kolegama u Milanu, upozorio 'da je stanje, koje je već opasno na istoku Ukrajine, dosegnulo novu dimenziju'.

'Kršenje granice, čemu svjedočimo, budi strahovanja da bi stanje moglo izmaknuti kontroli', rekao je Steinmeier i pozvao Rusiju 'na razum', da 'stavi karte na stol' i pregovara s Kijevom o političkom rješenju krize dok ne bude prekasno.

Češko ministarstvo vanjskih poslova u petak je oštro osudilo sudjelovanje ruskih vojnika u vojnim operacijama u Ukrajini.

'Ukrajina treba pomoć'

'Češka Republika smatra ulazak vojnika Ruske Federacije na ukrajinski teritorij (...) ozbiljnom prijetnjom miru i stabilnosti cijele Europe', i poziva Rusiju da 'odmah povuče svoje vojnike', stoji u priopćenju.

Ranije u petak NATO je na izvanrednoj sjednici zbog krize otvorio vrata Ukrajini za postupak učlanjenja u taj savez i pozvao Rusiju da 'prekine nezakonite vojne aktivnosti' u Ukrajini kojima očito krši suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje.

U međuvremenu situacija na istoku Ukrajine sve se više zaoštrava. Uz dosadašnja područja sukoba oko gradova Donjeck i Lugansk, koji su u rukama proruskih pobunjenika, borbe su sve žešće i u pravcu luke Mariupolj. Nagađa se kako se otvaranjem novog bojišta pokušava razvodniti napade ukrajinske vojske.

Koliko su se sukobi intenzivirali, najbolje pokazuje procjena UN-a, prema kojoj je u posljednjih mjesec dana svaki dan život izgubilo 36 ljudi.

Ukrajina želi oružje ali ne očekuje intervenciju NATO-a

Ukrajina želi dobiti pošiljke oružja, ali ne očekuje da će NATO poslati vojnike kako bi joj pomogao u borbi s ruskim vojnicima u njezinim istočnim pokrajinama, rekao je ukrajinski veleposlanik pri NATO-a u petak.

Upitan opskrbljuje li trenutno ijedna zemlja članica NATO-a Ukrajinu oružjem, Ihor Dolhov rekao je novinarima nakon hitnog sastanka s veleposlanicima NATO-a: 'Ne, nažalost ne'.

Dolhov je dao izjavu u Bruxellesu nakon što su veleposlanici Saveza razgovarali o eskalaciji krize u Ukrajini. U toj zemlji se, po NATO-u, trenutno nalazi preko 1.000 ruskih vojnika.

Dolhov je kazao da Kijev ne razmatra izravnu NATO-vu vojnu intervenciju. 'Trebamo veću pomoć, uključivo i vojnu, ali je jasno da NATO ne može poduprijeti Ukrajinu ljudstvom i ne očekujemo da NATO članice to učine', dodao je.

'Možemo sami sebe obraniti ali trebamo vašu pomoć za zaustavljanje agresije, trebamo vaš pomoć da pozovete predsjednika Putina na mir', rekao je.

NATO je u više navrata kazao da nema planova o vojnoj intervenciji u Ukrajini, koja nije članica Saveza.

Dolhov je dodao da bi pojačana ruska nazočnost u istočnoj Ukrajini mogla imati utjecaj na to što će čelnici NATO-a odlučiti kada se sastanu sljedeći tjedan u Walesu.

NATO bi na summitu trebao najaviti dodatne korake kako bi se pomoglo Ukrajini da modernizira svoje oružane snage. (J.G./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene