Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU objavila

Osam Rusa i tri poduzeća pod sankcijama: Evo tko su oni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija objavila je imena osmero Rusa, među kojima su i neki bliski suradnici predsjednika Vladimira Putina, te triju poduzeća kojima će zamrznuti sredstva u skladu s odlukom o uvođenju sankcija zbog ruskog ponašanja u istočnoj Ukrajini.

Na popisu je Arkadij Rotenberg, dugogodišnji Putinov partner u džudu, koji je od ožujka već na američkoj 'crnoj listi'. On je predsjednik vijeća uprave banke "Sjeverni morski put".

Na udaru sankcija, piše Reuters, još su i Jurij Kovaljčuk i Nikolaj Šamalov, dvojica najvećih dioničara Ruske banke iz Sankt Peterburga koja se brzo proširila otkako se Putin 2000. preselio u Moskvu na mjesto predsjednika države, a smatraju je osobnom bankom visokih ruskih dužnosnika.

Rusija: 'Američke sankcije su destruktivne i kratkovidne!'

Među kažnjenim tvrtkama je i Ruska nacionalna komercijalna banka, prva ruska banka na Krimu od aneksije u ožujku.

Druga dva poduzeća su proizvođač protuzrakoplovnog naoružanja Almaz-Antej i avioprijevoznik Dobroljot koji leti iz Moskve u Simferopolj na Krimu. Dobroljot je niskobudžetna kompanija, tvrtka kći ruskoga Aeroflota, objavljeno je u službenome listu Europske unije.

Ruski mediji objavili su da je pod sankcijama i prvi zamjenik voditelja ureda predsjednika Aleksej Gromov i poslovni čovjek Konstantin Malofejev kojega Kijev sumnjiči za financiranje pobunjenika na istoku Ukrajine.

Na popisu su i prvi čovjek krimskoga ministarstva unutrašnjih poslova Sergej Abisov, predsjednik vrhovnoga vijeća samozvane Donecke narodne repubike Boris Litvinov i glasnogovornica Luganske republike Oksana Čigrina.

Napetost između Moskve i Zapada zbog ruske potpore istočnoukrajinskim pobunjenicima pojačala se otkad je 17. srpnja nad teritorijem koji drže pobunjenici srušen malezijski Boeing 777 u kojem je poginulo 298 ljudi, a Zapad tvrdi da je avion srušen ruskom raketom.

S u srijedu objavljenim popisom broj imena ljudi i kompanija na koje se odnose zabrane putovanja i odluke o zamrzavanju sredstava popeo se na 95 fizičkih i 23 pravne osobe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene