Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika objava u utorak

ČOVJEČANSTVO ĆE DOBITI SVOJ 'BACKUP DRIVE' Ovaj čovjek će se pobrinuti za to

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opstanak čovječanstva ovisi o tome hoćemo li uspješno kolonizirati Mars, smatra američki tehnološki milijarder i šef tvrtke SpaceX, Elon Musk.

Šef tvrtke SpaceX, Elon Musk, u utorak će medijima otkriti svoju novu veliku viziju - kako od planeta Marsa napraviti takozvani "backup drive" za spas čovječanstva. Musk javnost o tome misli izvjestiti uživo na 67. Međunarodnom kongersu astronautike u meksičkom gradu Guadalajari.

Pročitajte i ovo Elon Musk Previranja Dolina koja je skrenula udesno: Svi se pitaju samo jedno Elon Musk Tvornica evakuirana Ekstremni ljevičari upali u tvornicu Tesla, Musk tvrdi: "Ili su najgluplji ekoteroristi, ili samo pijuni loših namjera"

Ususret svojem govoru u utorak, Musk je u ponedjeljak na svojem Twitter profilu objavio prvu fotografiju testiranja moćnog raketnog motora nove generacije, nazvanog Raptor, koji će biti dio njegovog "Međuplanetarnog transportnog sustava" (ITS) i sredstvo pomoću kojeg bi čovjek trebao letjeti prema Crvenom planetu.

Fotografija raketnog motora Raptor, koju je Musk objavio, pokazuje statičko testiranje paljenja motora, u kojem se motor testira do njegovih krajnjih granica i performansi.

Obzirom na prethone najave SpaceX-a o njihovom raketnom sustavu za odlazak na Mars, gorivo za Raptor motor gotovo je sigurno mješavina metana i tekućeg kisika.

Postoje dva razloga zašto se SpaceX odlučio upravo za metan, a ne klasični RP-1 kerozin, kojeg inače koriste. Prvi je da je metan puno jeftiniji, a drugi da ga vjerojatno ima i na Marsu te da ga se tamo može i prikupljati kao gorivo za rakete.

"Proizvodni cilj Raptora je specifičan impul od 382 sekunde i potisak veličine 3 MN (310 tona) pri tlaku od 300 bara", napisao je Musk na svojem Twitter profilu. Razlika između motora Raptor i Merlin motora, kojeg SpaceX koristi za prijevoz tereta do Međunarodne svemirske postaje je u tome što Raptor u komori za sagorijevanje goriva ima tri puta veći pritisak, pojašnjava Elon Musk.

To znači i da je Raptor ugrubo trostruko moćniji motor od Merlina.

No vratimo se na misiju prema Marsu. Prvi veliki cilj, kojeg je Musk izrazio 2015. godine, jest prebaciti 100 ljudi i 100 tona materijala i opreme na Crveni planet.

Za to će biti potrebna i posebna raketa, a jedino što se sa sigurnošću nagađa, jest da bi ta raketa mogla, ako ne i trebala, biti najveća dosad, odnosno, otkako se čovjek otisnuo u svemirska prostranstva.

SpaceX će Muskovu najavu prenositi uživo u utorak u 20:30 sati po hrvatskom vremenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene