Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza

Dvije kampanje, dvije strategije i jedan cilj: Tko je uspješniji u Siriji, SAD ili Rusija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno izvješće američkih obavještajnih službi tvrdi da je Islamska država u fazi propadanja. Dvije koalicije, jedna predvođena SAD-om, a druga Rusijom, bore se protiv džihadista u Siriji i Iraku, a evo kako napreduju dosad.

Rusija, SAD i Sirija (i Irak) imaju zajedničkog neprijatelja - takozvanu Islamsku državu. U rujnu 2014. godine američki predsjednik Barack Obama zavjetovao se da će razoriti Islamsku državu snažnim zračnim udarima.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Nešto više od godinu dana kasnije, ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je cilj ruske kampanje u Siriji rekavši da se Siriju želi osloboditi od terorista i osigurati Rusiju od mogućih napada. Dodatni cilj kampanje jest "stabilizirati legitimnu vlast i pripremiti uvjete za politički kompromis", kako ističe ruski predsjednik.

Rusija u svojoj kampanju podržava sirijsku vojsku, koja broji između 150.000 i 200.000 vojnika. prema vojnim analitičarima, režimske snage u Siriji imaju preko 4000 tenkova ruske proizvodnje (T-55, T-72 i T-90A) te govoto 400 borbenih zrakoplova.

Američka koalicija pružala je zračnu potporu, isprva samo iračkoj vojsci, koja broji 800.000 vojnika i 389 tenkova, kurdskim borcima kojih ima 70.000 te kasnije sirijskim pobunjenicima kojih ima između 40 i 60 tisuća.

Prvih 100 dana

U prvih 100 dana ruske kampanje, ruski borbeni zrakoplovi izveli su 5600 zračnih udara, s dnevnim prosjekom od 50-60. istovremeno američka koalicija izvela je u istom periodu njih 3500, te je njihov ukupan prosjek (računajući i vrijeme prije navedenog), 120 zračnih udara dnevno.

Slijedi pregled ruskih borbenih zrakoplova, kao i američkih, koji se koriste u tim kampanjama.

Rusija:

Su-30 i Su-35 (lovci četvrte+ generacije)
Su-34 i Su-24 strateški bombarderi
Su-25 jurišni zrakoplov za potporu kopnenim jedinicama
Tu-22, Tu-95 i Tu-160 bombarderi (Koji polijeću iz zračnih baza Mozdok i Engels u Rusiji)

Ruska kampanja ima bazu u Siriji, uzračnoj bazi Hmeymim u Latakiji i tamo se nalazi oko 4000 pripadnika ruske vojske te 70 borbenih zrakoplova. No, jedan od navedenih zrakoplova kojeg Rusi koriste ne može iskoristiti svoj puni potencijal, a taj zrakoplov je Tu-22, koji ima nosivost 22 tone, ali zbog toga što polijeće iz Rusije, može nositi samo 8 tona naoružanja, a ostatak mora biti gorivo. Osam tona je nosivost i Su-24 pa otud slaba iskoristivost, piše Sputnik.

Koalicija SAD:

F-16 Fighting Falcon
F-15 Eagle
F-22 Raptor
B-1 Lancer strateški bombarder
A-10 Thunderbolt II jurišni zrakoplov

Ruski Su-30 i Su-35, vole se pohvaliti Rusi, u performansama nadmašuju američke F-16 i F-16 zrakoplove, dok priznaju Raptorove performanse i stealth tehnologiju. Rusi nadalje za svoje Su-25 tvrde da je po performansama bolji od Thunderbolta II, kao i da je bolje zaštićen, no nedostaje mu razorna vatrena moć, koju američki zrakoplov ima, ponajprije zahvaljujući već legendarnom višecjevnom Gau-8 Avenger 30-milimetarskom topu, koji je krajnje učinkovit protiv ljudstva i tehnike na tlu.

Inauguracija ruskih krstarećih projektila

Zrakoplovstva obje koalicije štiti i pomorska flota. Ruske kampanju podupire flota oko raketne krstarice Varjag, koju prate raketni razarači i brodovi Dagestan, Grad Svijažsk, Uglič i Veliki Ustjug iz kaspijske flotile. Tu je još i podmornica B-237 Rostov-ob-Don crnomorske flote te izvidnički brod Vasilij Tatiščev.

Rusija je u kampanji pokrenutoj u Siriji prvi put upotrijebila i krstareće projektile u pravoj borbi. Riječ je o raketama tipa Kalibr, a Rusi su ih ispalili 26 dosad.

Američku koaliciju, s druge strane, podupiru dva američka nosča zrakoplova, USS George Bush i Carl Vinson, koje prati razarač Burke, te filipinska raketna krstarica. S američkih nosača zrakoplova u misije idu F/A-18F borbeni zrakoplovi, a ta flota ispaljuje i krstareće projektile tipa Tomahawk.

Rusi priznaju, da usporedba njih i SAD-a po pitnaju krstarećih projektila nije realna, jer Amerikanci Tomahawk koriste već 20 godina uspješno, a Rusi su tek nedavno ušli u taj ekskluzivni klub zemalja.

Koliko to sve košta?

Prema izvješću Pentagona, američka koalicija dnevno potroši 11,4 milijuna dolara protiv Islamske države, a ruska 2,5 milijuna dolara. Dosad je čitava operacija američku koaliciju koštala 5,8 milijardi dolara, a Rusi su dosad potrošili između 225 i 300 milijuna dolara u naoružanju, održavanju, ljudstvu i drugim parametrima.

Jedan od faktora koji američku koaliciju čine skupom jest činjenica da je ona skup 60 zemalja te da ima vojne baze izvan zone sukoba. Tu su i troškovi održavanja super skupog F-22 Raptora (68.000 dolara po satu leta) te korištenje krstarećih projektila Tomahawk (78 milijuna doalara po projektilu).

Tijekom kampanje američka koalicija izgubila je samo jedan dron, kojeg je srušila sirijska vojska, a rusko zrakoplovstvo je izgubilo bombarder Su-24, kojeg je raketom zrak-zrak oborio truski F-16 u ogromnom incidentu, koji je zamrznuo odnose Rusije i Turske do krajnjih granica.

Broj ubijenih vs. oslobođeni teritorij

Dva su pristupa izvještavanju uspjeha Američke i ruske koalicije. Ruska vojska naglasak stavlja na broj uništenih meta i oslobođeni teritorij, dok američka strana se isključivo bavi brojem ubijenih terorista. Ruska strana dosad nije izašla sa službenim podatkom o broju terorista ubijenih u njihovim napadima.

Ruska kampanja uvelike je pomogla režimu Bašara al-Asada da se vrati na noge i pokrene veliku ofenzivu protiv Islamske države i Al Nusra fronte.

U prosincu 2015. godine, prema izvješću HIS Conflict Monitora, takozvani "kalifat" se smanjio za 15 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene